Wednesday, 14 June 2017

Static Awareness for IBPS AND ALL BANK Exams

Static Awareness for IBPS AND ALL BANK Exams

Q1. Telangana has split from Andhra Pradesh to become the newest 29th State of India on 2nd June 2014 with Hyderabad as the shared capital. Who has become Telangana's first Chief Minister?



(a) K Chandrashekhar Rao
(b) N Chandrababu Naidu
(c) Y S Rajasekhara Reddy
(d) Siddaramaiah
(e) None of the above


S1. Ans.(a)
Sol. Telangana's first chief minister, K. Chandrashekar Rao of the Telangana Rashtra Samithi, is also the current incumbent. He has held office since the day Telangana was carved out of Andhra Pradesh, 2 June 2014.

Q2. World Environment Day (WED) is celebrated every year on ..........to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth.
(a) 10th December
(b) 24th October
(c) 08th March
(d) 02nd October
(e) 05th June

S2. Ans.(e)

Sol. World Environment Day (WED) occurs on 5 June every year, and is the United Nation's principal vehicle for encouraging worldwide awareness and action for the protection of our environment. First held in 1974, it has been a flagship campaign for raising awareness on emerging environmental issues from marine pollution, human overpopulation, and global warming, to sustainable consumption and wildlife crime.

Q3. Raul Castro is the current President of which country?
(a) Ghana
(b) Cuba
(c) Peru
(d) Latvia
(e) Nauru

S3. Ans.(b)

Sol. Raul Modesto Castro Ruz is a Cuban politician who has been President of the Council of State of Cuba and the President of the Council of Ministers of Cuba since 2008. Castro previously exercised presidential powers in an acting capacity from 2006 to 2008. Castro is Commander in Chief of the Armed Forces, and has also been First Secretary of the Central Committee of the Communist Party of Cuba (PCC) since 2011.

Q4. Sushil Kumar Solanki is famous in which of the following field?
(a) Politics
(b) Art and Living
(c) Film and Television
(d) Author
(e) None of the above

S4. Ans.(e)

Sol. Sushil Kumar Solanki is an Indian freestyle wrestler. Competing in the 66 kg weight division he won the 2010 world title, a silver medal at the 2012 London Olympics and a bronze medal at the 2008 Beijing Olympics, which made him the only Indian to win two individual Olympic medals.

Q5. The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) is a political and economic organisation of ten member countries. Where is the headquarter of ASEAN?
(a) Bangkok, Thailand
(b) Phnom Penh, Cambodia
(c) Naypyidaw, Myanmar
(d) Jakarta, Indonesia
(e) Hanoi, Vietnam

S5. Ans.(d)

Sol. The Association of Southeast Asian Nations, or ASEAN, was established on 8 August 1967 in Bangkok, Thailand, with the signing of the ASEAN Declaration (Bangkok Declaration) by the Founding Fathers of ASEAN, namely Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore and Thailand. Brunei Darussalam then joined on 7 January 1984, Viet Nam on 28 July 1995, Lao PDR and Myanmar on 23 July 1997, and Cambodia on 30 April 1999, making up what is today the ten Member States of ASEAN.

Q6. South Sudan, officially the Republic of South Sudan, is a landlocked country in northeastern Africa that gained its independence from Sudan in 2011. What is the currency of South Sudan?
(a) pound
(b) Ruble
(c) Dollar
(d) Rand
(e) Euro

S6. Ans.(a)

Sol. The South Sudanese pound is the official currency of the Republic of South Sudan. It is subdivided into 100 piasters. It was approved by the Southern Sudan Legislative Assembly before secession on 9 July 2011 from Sudan. It was introduced on 18 July 2011, and replaced the Sudanese pound at par.

Q7. IDBI Bank is an Indian government-owned financial service company, formerly known as Industrial Development Bank of India, headquartered in?
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Mumbai

S7. Ans.(e)

Sol. IDBI Bank is an Indian government-owned financial service company, formerly known as Industrial Development Bank of India, headquartered in Mumbai, India. It was established in 1964 by an Act of Parliament to provide credit and other financial facilities for the development of the fledgling Indian industry.Central government is the owner of this bank and employees will be called as Central Govt staffs.

Q8. Mahakaleshwar Jyotirlinga is one of the most famous Hindu temples dedicated to Lord Shiva and is one of the twelve Jyotirlingams, which are supposed to be the most sacred abodes of Lord Shiva in which of the following state?
(a) Himachal Pradesh
(b) Arunachal Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) Andhra Pradesh

S8. Ans.(c)

Sol. Mahakaleshwar Jyotirlinga is one of the most famous Hindu temples dedicated to Lord Shiva and is one of the twelve Jyotirlingams, which are supposed to be the most sacred abodes of Lord Shiva. It is located in the ancient city of Ujjain in the state of Madhya Pradesh, India. The temple is situated on the side of the Rudra Sagar lake.

Q9. Banaras Hindu University is a public central university located in Varanasi, Uttar Pradesh. Established in 1916 by?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit Madan Mohan Malaviya
(c) Rajendra Prasad
(d) Vallabhbhai Patel
(e) None of the above

S9. Ans.(b)

Sol. Banaras Hindu University commonly referred to as BHU; formerly known as Central Hindu College is a public central university located in Varanasi, Uttar Pradesh. Established in 1916 by Pandit Madan Mohan Malaviya, BHU is the largest residential universities in Asia, with over 35,000 students.

Q10. Brijmohan Mishra popularly known as Pandit Birju Maharaj is the leading exponent of the Lucknow Kalka-Bindadin gharana of which of the following Dance?
(a) Bharatnatyam
(b) Kuchipudi
(c) Bihu
(d) Kathak
(e) None of the above

S10. Ans.(d)

Sol. Brijmohan Mishra popularly known as Pandit Birju Maharaj is the leading exponent of the Lucknow Kalka-Bindadin gharana of Kathak dance in India. He is a descendant of the legendary Maharaj family of Kathak dancers, which includes his two uncles, Shambhu Maharaj and Lachhu Maharaj, and his father and guru, Acchan Maharaj.

Q11. Which among the following is not a work of Rabindranath Tagore?
(a) Gitanjali
(b) Chithrangada
(c) The Court Dancer
(d) Kapala Kundala
(e) Gora

S11.  Ans.(d)

Sol. Kapalkundala, also known as Mrinmoyee, is a Bengali romance novel by Indian writer Bankim Chandra Chattopadhyay. Published in 1866, it is a story of a forest-dwelling girl named Kapalkundala, who fell in love and got married to Nabakumar, a young gentleman from Saptagram, but eventually found that she is unable to adjust herself with the city life.

Q12. Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of
(a) Science and Technology
(b) Environmental Studies
(c) Literature and Journalism
(d) International Understanding
(e) Economics

S12. Ans.(c)

Sol. The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine and online journalism, literature, and musical composition in the United States. It was established in 1917 by provisions in the will of American Joseph Pulitzer who had made his fortune as a newspaper publisher, and is administered by Columbia University in New York City.

Q13. Who were made the permanent members of the U.N. Security Council?
(a) One representative from each continent
(b) Five major powers of the Allied Forces in the Second World War
(c) Five members elected by the U.N. General Assembly at the initial Constitution
(d) Funding members of the U.N.
(e) None of these

S13. Ans.(b)

Sol. The permanent members of the United Nations Security Council, also known as the Permanent Five, Big Five, or P5, include the following five governments: China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States. The members represent the five great powers considered the victors of World War II.

Q14. Teachers Day is observed every year on  
(a) 5th September
(b) 15th September
(c) 20th September
(d) 25th September
(e) 10th September

S14. Ans.(a)

Sol. The birth date of the second President of India, Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, 5 September 1888, is celebrated as Teacher's Day since 1962. On this day, teachers and students report to school as usual but the usual activities and classes are replaced by activities of celebration, thanks and remembrance.

Q15. The headquarters of UNESCO is in   
(a) New York
(b) The Hague
(c) Paris
(d) Moscow
(e) Geneva

S15. Ans.(c)
Sol. Located on the Place de Fontenoy, in Paris, the main building which houses the Headquarters of UNESCO was inaugurated on 3 November 1958. The Y-shaped design was invented by three architects of different nationalities under the direction of an international committee.

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *