Wednesday, 7 June 2017

Static Awareness for BANK Exams


Q1. The World Health Organization is a specialized agency of the United Nations that is concerned with international public health. It was established on which of the following year?
(a) 1948
(b) 1945
(c) 1992
(d) 1913
(e) None of the above

S1. Ans.(a)
Sol. The World Health Organization (WHO) is a specialised agency of the United Nations that is concerned with international public health. When diplomats met to form the United Nations in 1945, one of the things they discussed was setting up a global health organization. WHO’s Constitution came into force on 7 April 1948 – a date we now celebrate every year as World Health Day.


Q2. Mithila painting (also known as Madhubani painting) is practiced in the Mithila state of?
(a) Jharkhand
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Odisha
(e) Bihar

S2. Ans.(e)
Sol. Perhaps the best known genre of Indian folk paintings are the Mithila (also called Madhubani) paintings from the Mithila region of Bihar state. For centuries the women of Mithila have decorated the walls of their houses with intricate, linear designs on the occasion of marriages and other ceremonies, Painting is a key part of the education of Mithila women, culminating in the painting of the walls of the kohbar, or nuptial chamber on the occasion of a wedding.


Q3. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is an independent financial institution aimed to aid the growth and development of micro, small and medium-scale enterprises. Where is the headquarter of SIDBI?
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Lucknow
(d) Kolkata
(e) Chennai

S3. Ans.(c)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI), set up on April 2, 1990 under an Act of Indian Parliament, acts as the Principal Financial Institution for the Promotion, Financing and Development of the Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) sector and for Co-ordination of the functions of the institutions engaged in similar activities. 


Q4. Lionel Messi is a professional footballer who plays as a forward for which of the following country?
(a) Spain
(b) Argentina
(c) Portugal
(d) Netherlands
(e) None of the above

S4. Ans.(b)
Sol. Lionel Andrés "Leo" Messi is an Argentine professional footballer who plays as a forward for Spanish club FC Barcelona and the Argentina national team. 


Q5. SAARC, provides its charter, summit declaration, activities , events, and publication, for the socio-economic development of member countries. SAARC stand for?
(a) South Asian Assistant for Regional Cooperation
(b) Summit Asian Association for Regional Cooperation
(c) South African Association for Respective Cooperation
(d) South Asian Association for Regional Cooperation
(e) South Asian Association for Regional Co-operative

S5. Ans.(d)
Sol. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) was established with the signing of the SAARC Charter in Dhaka on 8 December 1985. SAARC comprises of eight Member States: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. The Secretariat of the Association was set up in Kathmandu on 17 January 1987.


Q6. Uganda is a landlocked country in East Africa whose diverse landscape encompasses the snow-capped Rwenzori Mountains and immense Lake Victoria. The capital city of Uganda is?
(a) Havana
(b) Kampala
(c) Berlin
(d) Mogadishu
(e) None of the above

S6.  Ans.(b)
Sol. Kampala is the capital and largest city of Uganda. The city is divided into five boroughs that oversee local planning: Kampala Central Division, Kawempe Division, Makindye Division, Nakawa Division, and Lubaga Division. The city is coterminous with Kampala District. Surrounding Kampala is the rapidly growing Wakiso District, whose population more than doubled between 2002 and 2014 and now stands at over 2 million.


Q7. North Atlantic Treaty Organization (NATO) is an Alliance that consists of 28 independent member countries. Who is present Secretary General of NATO?
(a) Roberto Azevedo
(b) Ban Ki-moon
(c) Christine Lagarde
(d) Margaret Chan
(e) Jens Stoltenberg

S7. Ans.(e)
Sol. The North Atlantic Treaty Organization, also called the North Atlantic Alliance, is an intergovernmental military alliance between several North American and European states based on the North Atlantic Treaty that was signed on 4 April 1949. Jens Stoltenberg is a Norwegian politician. Stoltenberg is the 13th Secretary General of the North Atlantic Treaty Organization, effective 1 October 2014.


Q8. Central Bank of India, a government-owned bank, is one of the oldest and largest commercial banks in India. What is tagline of Central Bank of India?
(a) The Name you can Bank Upon
(b) Tradition of trust
(c) Central To you Since 1911
(d) Relationships beyond Banking
(e) Together we Can

S8. Ans.(c)
Sol. Established in 1911, Central Bank of India was the first Indian commercial bank which was wholly owned and managed by Indians. The establishment of the Bank was the ultimate realisation of the dream of Sir Sorabji Pochkhanawala, founder of the Bank. Sir Pherozesha Mehta was the first Chairman of a truly 'Swadeshi Bank'. 


Q9. Thiruvananthapuram (or Trivandrum) is the capital of the southern Indian state of?
(a) Telangana
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka
(d) Kerala
(e) Tamil Nadu

S9. Ans.(d)
Sol. Thiruvananthapuram known as Trivandrum, is the capital city and the largest city of the Indian state of Kerala. Trivandrum is located on the west coast of India near the extreme south of the mainland. Referred to by Mahatma Gandhi as the Evergreen city of India. The city is characterized by its undulating terrain of low coastal hills. It is classified as a tier-2 city by the government of India.


Q10. Parupalli Kashyap is a.............. player from India?
(a) Cricket
(b) Badminton
(c) Football
(d) Tennis
(e) Chess

S10. Ans.(b)
Sol. Parupalli Kashyap is a badminton player from India. He trains at Gopichand Badminton Academy and is supported by Olympic Gold Quest, a not-for-profit foundation supporting Indian athletes. He was awarded the Arjuna Award by Government of India in 2012.


Q11. The International Olympic Committee (IOC) is an international, non-profit, non-governmental organization based in?
(a) Switzerland
(b) UK
(c) France
(d) India
(e) Germany

S11. Ans.(a)
Sol. The International Olympic Committee is the supreme authority of the worldwide Olympic movement. It is an international, non-profit, non-governmental organization based in Lausanne, Switzerland. Its mission is enshrined in the Olympic Charter: to support the development of competitive sport by ethical and environmentally sustainable means.


Q12. The famous Lagoon lake of India is:  
(a) Dal Lake
(b) Chilka Lake
(c) Fatehpur sagar lake
(d) Mansarover
(e) Anchar Lake

S12.  Ans.(b)
Sol. Chilika lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, covering an area of over 1,100 km2.


Q13. Which of the following passes lies in the Sutlej Valley?  
(a) Nathu La
(b) Jelep La
(c) Sherabathanga
(d) Shipki La
(e) None of these

S13. Ans.(d)
Sol. The source of the Sutlej is near Lake Rakshastal in Tibet. From there, under the Tibetan name Langqên Zangbo, it flows at first west-northwest for about 260 kilometres to the Shipki La pass, entering India in Himachal Pradesh state. 


Q14. Which amongst the following is a book written by Dr. Harivansh Rai Bhachchan?
(a) Chidambara
(b) Kapala Kundala
(c) Kamayani
(d) Anubhutiyan
(e) Satrangini

S14. Ans.(e)
Sol. Harivansh Rai Srivastava alias Bachchan was a noted Indian poet of the Nayi Kavita literary movement of early 20th century Hindi literature. He is best known for his early work Madhushala.


Q15. For which invention is Otto Hahn famous?  
(a) Atom bomb
(b) Television
(c) X-rays
(d) Miner’s safety lamp
(e) Steam Engine

S15. Ans.(a)
Sol. Otto Hahn was a renowned German radiochemist who won the Nobel Prize for his discovery of nuclear fission after a lifetime of working with radioactive isotopes. Nuclear fission is widely regarded as the key invention that enabled the atomic bomb, although Hahn was not involved with its development directly.

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *