Blogroll

New Pattern Reasoning Questions for NICL AO Mains Exam

New Pattern Reasoning Questions

Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Eight family members P,Q,R,S,T,U, V and W are seated in a straight line at an equal distance between each other, but not necessarily in the same order. There are three generation in the family. Some of them are facing north and some are facing south. R’s daughter is an immediate neighbour of one who is sitting at an extreme end of the line. Only three people sit between V and his wife. Q’s daughter sits second to the right of P’s brother-in-law. R’s granddaughter does not sit at an extreme end of the line. P’s mother sits on the immediate left of her son. R’s wife is not an immediate neighbour of T’s husband. The immediate neighbour of T’s brother faces opposite directions.(i.e. If one neighbour faces north then other faces south and vice versa.) The persons sitting at the extreme ends faces opposite directions.(i.e. If one person faces north then other faces south and vice versa.) W’s daughter-in-law sits second to the left of T’s father-in-law. U faces north. U is not an immediate neighbour of S’s aunt. The immediate neighbours of U faces same directions.(i.e. If one neighbour faces north then other also faces north and if one neighbour faces south then other also faces south).Both T and Q face a direction opposite to that of S.(i.e. If S faces north then T and Q faces south and vice-versa.) T is the only daughter of R. W is female member and U is male member.

Q1. As per the following arrangements, which of the following statements is not true with respect to P?
(a) P faces south.
(b) P is fourth to the right of Q.
(c) P is 2nd to left of T.
(d) P is between V and W.
(e) None of these

Q2. How many people sit on the left of Q ?
(a) One 
(b) Two 
(c) Three
(d) Four
(e) None of these

Q3. What is the position of S with respect to P ?
(a) Immediate left
(b) Third to left
(c) Third to right
(d) Fourth to left
(e) None of these

Q4. Who among following is grand-mother of S?
(a) T
(b) S
(c) W
(d) R
(e) None of these

Q5 Four of the given five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group .?
(a) R
(b) S
(c) P
(d) U
(e) V

Solutions(1-5):


S1. Ans.(c)
Sol.

S2. Ans.(b)
Sol.

S3. Ans.(c)
Sol.

S4. Ans.(c)
Sol.

S5. Ans.(d)
Sol.

Directions (6-7): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Given answer
(a) if only Assumption I is implicit.
(b) if only Assumption II is implicit.
(c) if either assumption I or Assumption II is implicit.
(d) if neither Assumption I nor Assumption II is implicit.
(e) if both Assumptions I and II are implicit.

Q6. Statement: 
The Principal instructed all the teachers to be careful in class because some students may disturb other students.
Assumptions:
I. The teachers will handle the situation properly and they will point out the naughty students.
II. The students will welcome the decision of the Principal.

S6. Ans.(e)
Sol. Assumption I is implicit because it is positively assumed and directly follows from the given statement.
Assumption II is implicit because it is assumed that the decision may be welcomed.

Q7. Statement: 
To investigate the murder of the lone resident of a flat, the police interrogated the domestic servant, the watchman of the multi-storeyed buildings and the liftman.
Assumptions:
I. The domestic servant, watchman and the liftman can give a clue about the suspected murder.
II. Generally in such cases the persons known to the resident are directly or indirectly involved in the murder.

S7. Ans.(a)
Sol. Assumption I is implicit because it is positively assumed and directly follows from the given statement.
Assumption II is not implicit because it is wrongly assumed.

Directions (8-10): Below in each question are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.
Mark answer (a) : if statements I is the cause and statements II is the effect.
Mark answer (b) : if statements II is the cause and statements I is its effect.
Mark answer (c) : if both the statements I and II are independent causes
Mark answer (d) : if both the statements I and II are effects of independent causes.
Mark Answer (e) : if both the statements are effects of some common cause.

Q8.I. Frequent robberies in Jewellery shops were recorded in distant suburbs of the city.
II. Shop owners in the city and suburbs demanded improvement in security situation from the police authorities.

S8. Ans.(a)
Sol. From the given two statements I and II, it is clear that frequent robberies have led to a demand of improvement in security situation.
Therefore, statement I is the cause and statement II is its effect.

Q9. I. The prices of cement have increased manifold during the past few years.
II. Government has decided to provide tax break for five years to the new cement manufacturing factories to be set up in near future.

S9. Ans.(a)
Sol. From the given two statements I and II, it is clear that the government has decided to provide tax break to encourage the businessmen to venture in cement industry since the prices of cement have increased.
Therefore, statement I is the cause and statement II is its effect.

Q10. I. The university authority has decided to conduct all terminal examination in March/April every year to enable them to declare results in time.
II. There has been considerable delay in declaring results in the past due to shortage of teachers evaluating the answer sheets of the examination conducted by the university.

S10. Ans.(b)
Sol. From the given two statements I and II, it is clear that II is the cause i.e. delay in the declaration of the result due to which exams are being conducted on March/April.

Directions (11-15): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and given answer
(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) if the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Q11. Office X is in which direction with respect to Office Y?
I. X is to the east of Z, which is to the north of Y.
II. W is to the east of Y and to the south of X.

S11. Ans.(c)
Sol. 
From 1- X is northeast of Y.

From 2-
X is northeast of Y


Q12. How is L related to N?
I. K is daughter of L, and N is daughter of M.
II. K is mother of N, who is sister of O.

S12. Ans.(d)
Sol.
From 1-We can not decide.


From 2-We can not decide


From both 1 and 2-
Also we can not decide.


Q13. Who among P, Q, R, S and T stood first in a class test?
I. Q is in the middle from either side and S is at the bottom.
II. P, Q and T are immediate neighbours if they are made to sit according to their ranks.

S13. Ans.(e)
Sol.
From 1-

From 2-

From 1 and 2-We can say that R is fisrt stood.
Q14. What is the code for ‘run’ in a certain code language?
I. In that code language ‘ram run too fast’ is written as ‘po he ch to’.
II. In that code language ‘he can run very fast’ is written as ‘ha ni he ma po’.

S14. Ans.(d)
Sol.

Q15. Among Sonu, Rajeev, Golu, Ranjit, Amit and Mithilesh, who is on the immediate left of Golu?
I. Golu is sitting between Sonu and Amit, who is on the extreme right.
II. Golu is third to the right of Mithilesh and second to the left of Ranjit.

S15. Ans.(a)
Sol.
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di TULISKAN.com

0 comments:

Post a Comment

thank you

Popular Posts

Blog Archive