Q2. Which of the following pairs correctly represents the pair of friends who are playing together?
Sol. The government’s decision will definitely encourage the farmers to grow more crops as they can sell their fruit and vegetable crops directly to customers. It cannot be concluded that if it is implemented in Maharashtra, it will be implemented in other states too. and if there will be direct interaction of farmer with customer irrespective of middleman price ,obviously, farmers will get good price for their product as compare to the price they were getting in the past.
Q7. What are the feasible problems of the farmers which can be observed from the passage?
Sol. It is mention in the passage that farmers seldom benefitted from price movements and it is also given that the Chief Minister is against the powerful lobby of middleman. So, (i) and (ii) are the feasible problems of the farmers. Whereas we can’t say anything about its clutching power.
Sol. Options (b), (c), and (e) are implied in the given sentence. Option(a) can somewhat be interpreted from the sentence, that AC Milan was successful in the sixties, though the usage of ‘help’ makes this option debatable. The second part of the sentence indicates that a quarter of a century(25 years) later than the sixties, which comes out to be in the eighties (as mentioned in option(b)) AC Milan was successful even though the libero was killed off. Option (c) is easily interpreted from the sentence that the libero was introduced in t`` he sixties as the Italian default and it remained so for another quarter of a century before getting killed off. Since the libero was killed in the eighties, the Italians seldom used it since late eighties. So, option (e) is implied as well. The sentence says that AC Milan was successful along with the libero and later without a libero too, but it never says he wasn’t successful himself during those twenty five years. Thus, option (d) is not implied and is clearly a better choice over option (a).
Q9. The 2001 census showed a sharp fall in the literacy rate compared to 1991, but an increase in the literacy rate by 2006 suggests that between 1991 and 2006 lndia progressed in terms of literacy rate.
Sol. The argument states that the literacy rate fell between1991 and 2001 and rose again in the period 2001-2006 concluding that India progressed in terms of literacy rate. It says that the drop in the rate from 1991 to 2001 was greater than the rise in the period 2001 2006 which does not indicate progress from 1991 to 2006 since there is a net fall in the literacy rate during this period. Thus, option (d) refutes the conclusion drawn in the argument.
Q10. Most of the Asian countries have trade-deficit with China. Bangladesh's trade deficit with China this year has increased by 35%. Despite large increases in exports to China, Indonesia's trade deficit with China continues to increase. So does that of South Korea, home of Samsung Electronics, one of the world's largest manufacturers of electronic gadgets.
Sol. Trade deficit means the negative balance of trade in which a country’s imports exceed its exports. Option C is inconsistent because had the exports from China to Indonesia decreased, Indonesia’s trade deficit would not have increased.
Logic: In step 1 two words picked and arranged in increasing alphabetical order, placed it at the left corner and in step 2 , two numbers picked and arranged it in descending order next to words and so on.
STEP 1 : Mild Neuro Orio 11 25 Pint 47 81 Pick 49 Vintage 16
STEP 2 : Mild Neuro 81 49 Orio 11 25 Pint 47 Pick Vintage 16
STEP 3 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 11 25 Pint 47 Vintage 16
STEP 4 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 11 Pint Vintage 16
STEP 5 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 Pint Vintage 11 16
STEP 6 : Mild Neuro 81 49 Orio Pick 47 25 Pint Vintage 16 11