Friday, 16 June 2017

General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

Q1. Saraswat Bank, the largest lender in the co-operative space has appointed ______________ as its Managing Director (MD), recently.
(a) Shikha Pandey
(b) Kavitha Chander
(c) Laxmi Sadhana
(d) Smita Sandhane
(e) Sushma Nandan
S1. Ans.(d)
Sol. Saraswat Bank, the largest lender in the co-operative space, has appointed Smita Sandhane as its Managing Director (MD). She is the first woman chief of India's largest urban co-operative bank.

Q2. National Mission for Clean Ganga (NMCG) has recently approved 26 projects worth Rs 2,154.28 crore under the Centre’s ‘Namami Gange’ programme. Who is the cabinet minister for water resources, river development and Ganga rejuvenation?
(a) Shasikala
(b) Uma Bharti
(c) Mamta Bannerjee
(d) Nitin Gadkari
(e) Rajnath Singh
S2. Ans.(b)
Sol.  National Mission for Clean Ganga (NMCG) has recently approved 26 projects worth Rs 2,154.28 crore under the Centre’s ‘Namami Gange’ programme. Uma Bharti is the cabinet minister for water resources, river development and Ganga rejuvenation.
Q3. Name the Formula One racer who defeated four-time Formula One World Champion to lift his fifth title at the Chinese Grand Prix.
(a) Nick Roseburg
(b) Sebastian Vettel
(c) Lewis Hamilton
(d) Michael Schumacher
(e) Valtteri Bottas
S3. Ans.(c)
Sol. Mercedes' British Formula One racer Lewis Hamilton defeated Ferrari's four-time Formula One World Champion Sebastian Vettel to lift his fifth title at the Chinese Grand Prix.

Q4. India has signed a joint declaration with Russia to promote innovation and the R&D ecosystem between the two countries. What is the Capital and currency of Russia?
(a) Muscat, Russian Dinar
(b) Moscow, Russian Ruble
(c) Marina, Dollar
(d) Saint Petersburg, Russian Pound
(e) Barnaul, Russian Bits

S4. Ans.(b)
Sol. India has signed a joint declaration with Russia to promote innovation and the R&D ecosystem between the two countries. Moscow is capital city of Russia and Russian Ruble is currency of Russia.

Q5. Cash kept in the currency chest is owned by-
(a) Currency Chest branch bank
(b) State Bank of India
(c) Central Government
(d) Reserve Bank of India
(e) Finance Ministry
S5. Ans.(d)
Sol. To facilitate the distribution of banknotes and rupee coins, the Reserve Bank has authorised select branches of scheduled banks to establish currency chests. These are actually storehouses where banknotes and rupee coins are stocked on behalf of the Reserve Bank.
Q6. When more than one bank is allowing credit facilities to one party in coordination with each other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as___________
(a) Consortium
(b) Syndication
(c) Multiple Banking
(d) Participation
(e) None of the given options is true
S6. Ans.(a)
Sol. In the financial or banking world, a consortium refers to several lending institutions that group together to jointly finance a single borrower.
Q7. What is the minimum amount of deposit into/withdrawal from currency chest?
(a) Rs.5,00,000
(b) Rs.1,50,000
(c) Rs.2,00,000
(d) Rs.3,00,000
(e) Rs.1,00,000
S7. Ans.(e)
Sol. The minimum amount of deposit into/withdrawal from currency chest will be Rs.1,00,000/- and thereafter, in multiples of Rs.50,000.
Q8. R&D Institute of which one of the following company filed the maximum number of patent applications in the IT sector in 2015-16, according to Indian Patent Office survey?
(a) Samsung
(b) WIPRO
(c) TCS
(d) Google
(e) Microsoft
S8. Ans.(a)
Sol. Samsung R&D Institute India filed the maximum number of patent applications in the IT sector in 2015-16, followed by home-grown TCS and Wipro according to Indian Patent Office survey. Indian Patent Office comes under the Commerce and Industry Ministry.

Q9. World Homeopathy Day is observed globally on ___________.
(a) 15 April
(b) 13 April
(c) 17 March
(d) 10 April
(e) 16 March
S9. Ans.(d)
Sol. World Homeopathy Day is observed globally on 10th of April.
Q10. Union Home Minister Rajnath Singh launched the website and app named ____________, to facilitate the monetary contribution to the kin of soldier personnel killed in action.
(a) Veer Jawan Of India
(b) Amar Jawan
(c) Bharat Ke Veer
(d) We Respect Them
(e) Shaheedo ko Salam
S10. Ans.(c)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh launched the website and app named 'Bharat Ke Veer', to facilitate the monetary contribution to the kin of soldier personnel killed in action. The Home Minister launched the website on the occasion of the 'Shaurya Diwas'.

Q11. Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation has recently launched 352 projects in 53 cities in 17 States across the country to build 2,03,851 affordable houses. Who is the Union Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation in India?
(a) Kalraj Mishra
(b) M Venkaiah Naidu
(c) Ramdas Athawale
(d) Hansraj Gangaram Ahir
(e) Prakash Javadekar
S11. Ans.(b)
Sol. Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation M Venkaiah Naidu has launched 352 projects in 53 cities in 17 States across the country with an investment of Rs 38,003-cr to build 2,03,851 affordable houses.
Q12. Who is the governor of Karnataka? 
(a) V.P. Singh Badnore
(b) Vajubhai Vala
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao
(d) S. C. Jamir
(e) V. Shanmuganthan
S12. Ans.(b)
Sol. Vajubhai Rudabhai Vala is an Indian politician and the incumbent Governor of Karnataka, a state of India, since September 2014. He served as the Speaker of the Gujarat Legislative Assembly from 2012 to 2014. He served as a Cabinet Minister in the Government of Gujarat, holding various portfolios, such as Finance, Labour and Employment, from 1997 to 2012.
Q13. Who is current Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister in Narendra Modi government? 
(a) Ananthkumar
(b) Kalraj Mishra
(c) Anant Geete
(d) Ravi Shankar Prasad
(e) Ramvilas Paswan
S13. Ans.(e)
Sol. Ram Vilas Paswan is an Indian politician, from Bihar and the current Union Minister of Food and Public Distribution. Paswan is also the president of the Lok Janshakti Party, eight time Lok Sabha member and former Rajya Sabha MP.

Q14. Capital of Denmark is- 
(a) Tbilisi
(b) Copenhagen
(c) Conakry
(d) Djibouti
(e) Roseau
S14. Ans.(b)
Sol. Denmark is a Scandinavian country comprising the Jutland Peninsula and numerous islands. Copenhagen, Denmark’s capital, sits on the coastal islands of Zealand and Amager. It’s linked to Malmo in southern Sweden by the Oresund Bridge. The currency of Denmark is Krone.
Q15. What is the maximum period for which a term deposit can be normally opened?
(a) 8 years
(b) 7 years
(c) 9 years
(d) 10 years
(e) 12 years
S15. Ans.(d)
Sol. The tenure of a Fixed Deposit or Term Deposit can vary from 7, 15 or 45 days to 1.5 years and can be as high as 10 years.

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *