Blogroll

General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

Q1. Sports Ministry has approved the appointment of two top foreign athletics coaches, one each in race walking and 400m race keeping in mind 2020 Olympics. 2020 summer Olympics will be held in ______.
(a) Beijing, China
(b) Tokyo, Japan
(c) Muscat, Oman
(d) Pyeongchang, South Korea
(e) Rio de Janeiro, Brazil
S1. Ans.(b)
Sol. Sports Minister Mr. Vijay Goel has approved the appointment of two top foreign athletics coaches, one each in race walking and 400m race. 2020 summer Olympics will be held in Tokyo, Japan.

Q2. National Film Awards were announced recently for the year 2016, Akshay Kumar won the Best Actor award for Rustam. It was _______ edition of National Film Awards.
(a) 56th
(b) 45th
(c) 55th
(d) 64th
(e) 68th
S2. Ans.(d)
Sol. The 64th National Film Awards were announced in which the Directorate of Film Festivals presents it’s annual National Film Awards to honor the best films of 2016 in the Indian cinema.
Q3. Name the lender that has announced that it’s Unified Payments Interface (UPI) will also be available on Chillr, a multi-bank mobile payments app.
(a) Axis Bank
(b) South India Bank
(c) HDFC Bank
(d) ICICI Bank
(e) SBI
S3. Ans.(c)
Sol. HDFC Bank announced its Unified Payments Interface (UPI) will also be available on Chillr, a multi-bank mobile payments app. Currently, UPI is available on HDFC Bank’s own mobile banking app.

Q4. Name the Noble Prize winner who has been recently appointed as the youngest United Nations Messenger of Peace by Secretary-General Antonio Guterres.
(a) Bob Dylan
(b) William C. Campbell
(c) Kailash Satyarthi
(d) Peter W. Higgs
(e) Malala Yousafzai
S4. Ans.(e)

Sol. Malala Yousafzai, the youngest winner of the Nobel Peace Prize has become the youngest United Nations Messenger of Peace. The United Nations stated that the 19-year-old Pakistani education activist will be appointed by Secretary-General Antonio Guterres on April 10, 2017, and it will help to promote girl education around the world.
Q5. The DIC Bill was introduced in the Parliament on August 21st, 1961. What is the meaning of "D" in DIC?
(a) Distance
(b) Development
(c) Deposit
(d) Demand
(e) None of the given options is true
S5. Ans.(c)

Sol. The Deposit Insurance Corporation (DIC) Bill was introduced in the Parliament on August 21, 1961. After it was passed by the Parliament, the Bill got the assent of the President on December 7, 1961 and the Deposit Insurance Act, 1961 came into force on January 1, 1962.
Q6. DICGC stands for- 
(a) Deposit Investment and Credit Guarantee Corporation 
(b) Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation
(c) Deposit Insurance and Credit Guarantee Company 
(d) Demand Insurance and Credit Guarantee Corporation 
(e) Deposit Installment and Credit Guarantee Corporation
S6. Ans.(b)
Sol. DICGC stands for Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation.
Q7. DICGC came into existence on- 
(a) 15th July 1949
(b) 15th July 1961
(c) 15th July 1982
(d) 15th July 1972
(e) 15th July 1978
S7. Ans.(e)
Sol. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC) was came into existence on July 15, 1978. Consequently, the title of Deposit Insurance Act, 1961 was changed to 'The Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Act, 1961'.
Q8. Name the public sector bank that has embarked upon an ambitious project of upgrading the bandwidth at all its branches to 2 Mbps in partnership with BSNL.
(a) South Indian Bank
(b) Canara Bank
(c) SBI
(d) UCO Bank
(e) IDFC Bank
S8. Ans.(b)
Sol. Canara Bank, a public sector bank, has embarked upon an ambitious project of upgrading the bandwidth at all its branches to 2 Mbps in partnership with BSNL.
Q9. National Payments Corporation of India (NPCI), the umbrella organisation for all retail payment systems in the country, has disbursed ________ prize money to about 18 lakh winners under the NITI Aayog’s Lucky Draw schemes for consumers and merchants.
(a) Rs 245 crore
(b) Rs 230 crore
(c) Rs 225 crore
(d) Rs 220 crore
(e) Rs 215 crore
S9. Ans.(a)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI), the umbrella organization for all retail payment systems in the country, has disbursed over Rs. 245 crore worth of prize money to about 18 lakh winners under the NITI Aayog’s Lucky Draw schemes for consumers and merchants which are Lucky Grahak Yojna (LGY) and Digi-Dhan Vyapar Yojna (DVY).
Q10. India has ranked ______ globally in total 136 countries in Travel and Tourism Competitiveness Report 2017 by World Economic Forum.
(a) 35th
(b) 45th
(c) 25th
(d) 40th
(e) 48th
S10. Ans.(d)
Sol. India has jumped 12 places to 40th rank globally in total 136 countries in Travel and Tourism Competitiveness report 2017 by World Economic Forum.
Q11. Indian boxer K Shyam Kumar won a gold medal in the 49- kilogramme category at the Thailand International Tournament. What is the capital of Thailand?
(a) Muscat
(b) Pattaya
(c) Bangkok
(d) Chiang Rai
(e) Chiang Mai
S11. Ans.(c)
Sol. Indian boxer K Shyam Kumar won a gold medal in the 49- kilogram category at the Thailand International Tournament. Bangkok is capital of Thailand.
Q12. National Youth Day is celebrated in India on which of the following day on the birthday of Swami Vivekananda?
(a) January 26
(b) January 12
(c) February 26
(d) January 20
(e) None of the given options is true
S12. Ans.(b)
Sol. National Youth Day (Yuva Diwas or Swami Vivekananda Birthday) is celebrated with the great joy and enthusiasm in India every year on 12th of January.
Q13. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in-
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Chennai
(d) Patna
(e) Mumbai
S13. Ans. (a)
Sol. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in Kolkata, West Bengal, India, serving the Kolkata metropolitan area. It is located approximately 17 km from the city center.
Q14. Croatia is an Eastern European country with long coastlines on the Adriatic Sea. What is the currency of Croatia?
(a) Euro
(b) Ruble
(c) Kuna
(d) Yen
(e) None of the given options is true
S14.  Ans.(c)
Sol. Croatia officially the Republic of Croatia is a sovereign state between Central Europe, Southeast Europe, and the Mediterranean. Its capital city is Zagreb, which forms one of the country's primary subdivisions, along with its twenty counties. Croatian kuna is currency of Croatia.
Q15. Which of the following bank is not a private sector bank in India? 
(a) Federal Bank 
(b) Yes Bank 
(c) IndusInd Bank 
(d) UCO Bank
(e) None of the given options is true
S15. Ans.(d)
Sol. Founded in 1943, UCO Bank is a commercial bank and a Government of India Undertaking.
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di TULISKAN.com

0 comments:

Post a Comment

thank you

Popular Posts

Blog Archive