Wednesday, 14 June 2017

General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

Q1. The FMCG industry has emerged as the highest paying industry in India with an average annual cost to company (CTC) of Rs. 11.3 lakh according to Randstad survey, 2017. What does 'C' stands for in FMCG?
(a) Customer
(b) Costume
(c) Consumer
(d) Custom
(e) Conference

S1. Ans.(c)
Sol. The Fast-moving consumer goods (FMCG) industry has emerged as the highest paying industry in India with an average annual cost to company (CTC) of Rs. 11.3 lakh across all levels and functions according to Randstad survey, 2017.

Q2. World Health Day is celebrated on _____________ every year to mark the anniversary of the founding of the World Health Organization.
(a) 17 April
(b) 7 April
(c) 17 March
(d) 27 March
(e) 10 April

S2. Ans.(b)
Sol. World Health Day is celebrated on 7th of April every year to mark the anniversary of the founding of the World Health Organization.

Q3. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to slash clearance time for which one of the following nation-wide payment system in an attempt to enhance the efficiency of the electronic payment system and add to customer convenience?
(a) National Electronic Funds Transfer (NEFT)
(b) Real-time gross settlement systems (RTGS)
(c) Immediate Payment Service (IMPS)
(d) Airpay
(e) CC Avenue

S3. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to slash clearance time for National Electronic Funds Transfer (NEFT) in an attempt to enhance the efficiency of the electronic payment system and add to customer convenience.

Q4. Union Minister for Information and Broadcasting and Urban Development M Venkaiah Naidu was inaugurated three-day National Children’s Film Festival in which of the following Indian States?
(a) Telangana
(b) Karnataka
(c) Bihar
(d) Andhra Pradesh
(e) Maharashtra

S4. Ans.(d)
Sol. Union Minister for Information and Broadcasting and Urban Development M Venkaiah Naidu was inaugurated a three-day National Children’s Film Festival in Vishakhapatnam, Andhra Pradesh. It is the largest film festival for children in the country giving the audience quality and wholesome entertainment.

Q5. Which committee has recommended the setting up of Special Tribunals to reduce the time required for settling cases and accepting the recommendations DRTs were established?
(a) Kelkar committee
(b) Justice Reddy committee
(c) Rangarajan Committee
(d) Sivaraman Committee
(e) Narasimham Committee

S5. Ans.(e)
Sol. Narasimham Committee Report I (1991) recommended the setting up of Special Tribunals to reduce the time required for settling cases. Accepting the recommendations, Debt Recovery Tribunals (DRTs) were established.

Q6. DRT has been constituted under Section 3 of the Recovery of Debts Due to Banks and Financial Institutions Act, 1993. DRT stands for-
(a) Debt Recovery Tribunals
(b) Demand Recovery Tribunals
(c) Deposit Recovery Tribunals
(d) Debt Refinance Tribunals
(e) Debt Recovery Treaty

S6. Ans.(a)
Sol. DRTs stands for Debt Recovery Tribunals.

Q7. What is the financial limit Under MUDRA's Tarun scheme?
(a) Rs. 40 lakh to Rs. 50 lakh
(b) Rs. 30 lakh to Rs. 40 lakh
(c) Rs. 20 lakh to Rs. 30 lakh
(d) Rs. 10 lakh to Rs. 20 lakh
(e) Rs. 5 lakh to Rs. 10 lakh

S7. Ans.(e)
Sol. Under the aegis of Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY), MUDRA has already created its initial products/schemes. The interventions have been named ‘Shishu’, ‘Kishor’ and ‘Tarun’ to signify the stage of growth/development and funding needs of the beneficiary micro unit / entrepreneur and also to provide a reference point for the next phase of graduation / growth to look forward to. The financial limit for these schemes is:-
(a) Shishu:- covering loans up to  50,000/-
(b) Kishor:- covering loans above  50,000/- and up to  5 lakh
(c) Tarun:- covering loans above  5 lakh to  10 lakh

Q8. India has signed a mega defense deals worth over 2 billion dollars for advanced surface-to-air missile (SAM) sytems, to further tighten the bilateral strategic partnership with which one of the following countries?
(a) Bangladesh
(b) Israel
(c) Oman
(d) Russia
(e) France

S8. Ans.(b)
Sol. India and Israel signed a mega defense deals worth over 2 billion dollars for advanced surface-to-air missile (SAM) systems, to further tighten the bilateral strategic partnership ahead of Prime Minister Narendra Modi's visit to Israel in July.

Q9. In the recently announced 64th National Film Awards, who has been declared as the Best Actor?
(a) Salman Khan
(b) Amitabh Bacchan
(c) Amir Khan
(d) Akshay Kumar
(e) Shahrukh Khan

S9. Ans.(d)
Sol. In the recently announced 64th National Film Awards, Akshay Kumar has been declared as the Best Actor for Rustam.

Q10. Sports Ministry of India has recently appointed Australian Dave Smith as the coach in _________.
(a) 400 Meter Relay
(b) 100 Meter Sprint
(c) Shot put
(d) Athletics
(e) Race walking

S10. Ans.(e)
Sol. Sports Ministry of India has recently appointed Australian Dave Smith as the coach in Race Walking category.

Q11. The theme of 2017 World Health Day is _____________.
(a) Towards a Healthier World
(b) Cancer: A long term Fight
(c) A Step Ahead Healthier World
(d) Depression: Let's Talk
(e) None of the given themes is true

S11. Ans.(d)
Sol. World Health Day is celebrated on 7th of April every year to mark the anniversary of the founding of the World Health Organization. The theme of 2017 World Health Day is 'Depression: Let's Talk'.

Q12. What is tagline of New Delhi headquartered of Punjab National Bank?
(a) Khayaal Aapka
(b) Tradition of trust
(c) The name you can bank upon
(d) Developing Banking
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(c)
Sol. Punjab National Bank is an Indian multinational banking and financial services company. It is a state-owned corporation based in New Delhi, India. Founded in 1894. "The name you can bank upon" is tagline of New Delhi headquartered of Punjab National Bank

Q13. Bodhgaya is a city of ancient historical and mythological significance. It is one of the major tourist attractions of?
(a) West Bengal
(b) Jharkhand
(c) Assam
(d) Bihar
(e) Odisha

S13. Ans.(d)
Sol. Bodh Gaya is a religious site and place of pilgrimage associated with the Mahabodhi Temple Complex in Gaya district in the Indian state of Bihar. It is famous as it is the place where Gautama Buddha is said to have obtained Enlightenment under what became known as the Bodhi Tree.

Q14. Sardar Sarovar Dam is being built on the river ___________.
(a) Krishna
(b) Tapti
(c) Narmada
(d) Mahanadi
(e) Chenab

S14. Ans. (c)
Sol. The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam on the Narmada river near Navagam, Gujarat in India. It is the largest dam and part of the Narmada Valley Project, a large hydraulic engineering project involving the construction of a series of large irrigation and hydroelectric multi-purpose dams on the Narmada river.

Q15. Securitisation act 2002 is enables the banks to issue notices to defaulters who have to pay the debts within __________ days.
(a) 90 days
(b) 60 days
(c) 30 days
(d) 120 days
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(b)
Sol. Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act 2002 is popularly known as Securitisation Act. This act enables the banks to issue notices to defaulters who have to pay the debts within 60 days. Once the notice is issued the borrower cannot sell or dispose the assets without the consent of the lender. The Securitisation Act further empowers the banks to take over the possession of the assets and management of the company. The lenders can recover the dues by selling the assets or changing the management of the firm. The Act also enables the establishment of Asset Reconstruction Companies for acquiring NPA.

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *