Saturday, 10 June 2017

General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

General Awareness Questions for BANK EXAMS

Q1. Union finance minister Arun Jaitley has tabled the Economic Survey 2016-17 in Parliament budget session. The survey projects the economy to grow in the range of ___________ to __________ in the next fiscal year 2017-18 in the post-demonetisation year. 
(a) 6.00% to 6.75%
(b) 6.25% to 6.50%
(c) 6.50% to 7.00%
(d) 6.75% to 7.50%
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Union finance minister Arun Jaitley on 31 January 2017 has tabled the Economic Survey 2016-17 in Parliament budget session. The survey projects the economy to grow in the range of 6.75% to 7.50% in the next fiscal year 2017-18 in the post-demonetisation year. The survey prepared by chief economic adviser in the finance ministry Arvind Subramanian stated the adverse impact of demonetisation on GDP growth will be transitional. The Economic Survey 2016-17 advocates the concept of Universal Basic Income (UBI) as an alternative to the various social welfare schemes in an effort to reduce poverty.


Q2. Who among the following has been appointed as the new Police Commissioner of Delhi?
(a) Alok Verma
(b) Amulya Patnaik
(c) Satish Mathur
(d) Javeed Ahmed
(e) BS Bassi

S2. Ans.(b)
Sol. Amulya Patnaik has appointed as the new commissioner of Delhi Police on 30th January 2017. Patnaik, a 1985 batch IPS officer of AGMUT cadre, has succeeded Alok Kumar Verma.


Q3. In which among the following city/cities India Post Payments Bank (IPPB) has kicked off its operations by rolling out pilot services recently?
I. Raipur
II. New Delhi
III. Ranchi
IV. Patna
V. Nagpur
(a) Only I and II
(b) Only III
(c) Only IV
(d) Only III and V
(e) Only I and III

S3. Ans.(e)
Sol. India Post Payments Bank (IPPB) has kicked off its operations by rolling out pilot services in Raipur, Chhatisgarh and Ranchi, Jharkhand. The bank will offer an interest rate of 4.5% on deposits up to Rs. 25,000; 5% on deposits of Rs. 25,000-50,000 and 5.5% on Rs. 50,000-1,00,000, its Chief Executive Officer A.P. Singh said. The paid up equity of the new bank is Rs.800 crore, of which the government has already infused Rs. 275 crore.


Q4. Quebec City, where several people were killed and wounded in a shooting at a mosque recently, is situated in-
(a) Canada
(b) Syria
(c) Libya
(d) France
(e) Qatar

S4. Ans.(a)
Sol. In Quebec City, Canada on 29th January 2017 that was upended when a man walked into a mosque and started shooting, killing six people and wounding eight.


Q5. Vijaya Bank is a medium-sized Public Sector Bank with presence across India. It is one of the nationalised banks in India. What is the tagline of Vijaya Bank?
(a) The Name you can bank upon
(b) Tradition of trust
(c) A friend you can bank upon
(d) The Banker to Every Indian
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. Vijaya Bank is a PAN India Institution, serving diverse sectors of the society. The bank has built a network of  2030 branches, 13 Extension Counters and 1865 ATMs as on 31.12.2016 that span across all States and  Union Territories in the country. A friend you can bank on is tagline of Vijaya Bank.


Q6. Incorporated as a Public Sector Bank under the Department of Posts with __________ GOI equity, IPPB has launched on January 30th, 2017 in Ranchi and Raipur with the objective of being present in all corners of India by the end of the year.
(a) 26%
(b) 49%
(c) 51%
(d) 74%
(e) 100%

S6. Ans.(e)
Sol. Incorporated as a Public Sector Bank under the Department of Posts with 100% GOI equity, IPPB has launched on January 30th, 2017 in Ranchi and Raipur with the objective of being present in all corners of India by the end of the year. For now, IPPB is offering Savings account upto a balance of Rs 1 Lakh, along with digitally enabled payments and remittance services of all kinds between individuals. In due course, IPPB will also provide current accounts and access to third party financial services like insurance, mutual funds, pension, credit products, forex, and more.


Q7. United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) is the specialized agency of the United Nations that promotes industrial development for poverty reduction, inclusive globalization and environmental sustainability. Where is the headquarter of UNIDO?
(a) Paris, France
(b) New York, USA
(c) Vienna, Austria
(d) London, UK
(e) Tokyo, Japan

S7. Ans.(c)
Sol. On 17th November 1966, the United Nations General Assembly passes resolution 2152 (XXI) establishing the United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) as an autonomous body within the United Nations. Its mission is to promote and accelerate the industrialization of developing countries. The United Nations Secretary-General nominates Ibrahim Helmi Abdel-Rahman (Egypt) as UNIDO's first Executive Director. Vienna, Austria is the headquarter of UNIDO.


Q8. Punjab National Bank is an Indian multinational banking and financial services company. It is a state-owned corporation based in New Delhi. Who is the present MD and CEO of PNB?
(a) Arundhati Bhattacharya
(b) Shikha Sharma
(c) Rakesh Sharma
(d) Sunil Mehta
(e) Usha Ananthasubramanian

S8. Ans.(d)
Sol. Sunil Mehta is the present MD and CEO of PNB.


Q9. The LIBOR is among the most common of benchmark interest rate indexes used to make adjustments to adjustable rate mortgages. LIBOR stands for?
(a) London Interbank Offered Rate
(b) Labour Interbank Offered Region
(c) London Interbank Order Rate
(d) London International Offered Rate
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(a)
Sol. LIBOR stands for London Interbank Offered Rate.


Q10. Latvia is a country on the Baltic Sea between Lithuania and Estonia known for its strong national identity, diverse culture, modern cities and landscapes ranging from wide beaches to dense, sprawling forests. Capital city of Latvia is?
(a) Damascus
(b) Havana
(c) Bandar Seri Begawan
(d) Riga
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. Riga is the capital city of Latvia.


Q11. The Idukki Dam is a double curvature arch dam constructed across the Periyar River in a narrow gorge between two granite hills Kuravan and Kurathi in which of the following state?
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
(e) Gujarat

S11. Ans.(c)
Sol. The Idukki Dam is located in Kerala.


Q12. NABARD has hailed the increased focus on irrigation and dairy sectors in the Budget which has hiked the corpus of long-term irrigation fund by another Rs 20,000 crore, taking the total fund size to how much amount?
(a) Rs 60,000 crore
(b) Rs 50,000 crore
(c) Rs 30,000 crore
(d) Rs 40,000 crore
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(d)
Sol. NABARD has hailed the increased focus on irrigation and dairy sectors in the Budget which has hiked the corpus of long term irrigation fund by another Rs 20,000 crore, taking the total fund size to Rs 40,000 crore. “The Budget focuses a lot on the rural and agriculture sector. Though the thrust on digital continues, reforms announced in the Budget will generate employment and help in doubling farmers income,” chairman, NABARD Harsh Kumar Bhanwala told PTI.


Q13. Name the Operation, which has been launched by Income Tax Department to verify the cash deposited in the banks during November 09th to December 30th 2016?
(a) Operation Clean India
(b) Operation Clean Commerce
(c) Operation Clean Economy
(d) Operation Clean Cash
(e) Operation Clean Money

S13. Ans.(e)
Sol. Income Tax Department (ITD) has initiated Operation Clean Money. Initial phase of the operation involves e-verification of large cash deposits made during 09th November to 30th December 2016. Data analytics has been used for comparing the demonetisation data with information in ITD databases. In the first batch, around 18 lakh persons have been identified in whose case, cash transactions do not appear to be in line with the tax payer’s profile.


Q14. Name the organisation, which mission is Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives?
(a) SEBI
(b) RBI
(c) SIDBI
(d) NABARD
(e) FICCI

S14. Ans.(d)
Sol. NABARD is Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives.


Q15. At the instance of Government of India Reserve Bank of India (RBI) was constituted a committee to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development (CRAFICARD) on 30 March 1979, under the Chairmanship of-
(a) V K Malhotra
(b) C Rangarajan
(c) B Sivaraman
(d) Hilton Young
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. The importance of institutional credit in boosting rural economy has been clear to the Government of India right from its early stages of planning. Therefore, the Reserve Bank of India (RBI) at the insistence of the Government of India, constituted a Committee to Review the Arrangements For Institutional Credit for Agriculture and Rural Development (CRAFICARD) to look into these very critical aspects. The Committee was formed on 30 March 1979, under the Chairmanship of Shri B. Sivaraman, former member of Planning Commission, Government of India. 

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *