Saturday, 10 June 2017

General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

Q1. Name the mobile maker company that has become the first brand ever to sponsor front jerseys of two IPL teams in the same edition and its logo featured on the front jersey of both the teams.
(a) Oppo
(b) Vivo
(c) Lava
(d) Gionee
(e) Xiomi
S1. Ans.(d)
Sol. Gionee has become the first brand ever to sponsor front jerseys of two IPL teams in the same edition and will have its logo featured on the front jersey of both the teams.
Q2. Which among the following states, the famous Berhampur Thakurani Yatra festival has celebrated (in April 2017)?
(a) Karnataka
(b) Odisha
(c) West Bengal
(d) Kerala
(e) Gujarat
S2. Ans.(b)
Sol. The famous Berhampur Thakurani Yatra festival is one of the biggest festivals of southern Odisha, has been celebrated in April 2017.
Q3. Dharmendra Pradhan, Minister of State for Petroleum and Natural Gas officially has launched the low emission Bharat Stage (BS)-IV Grade fuel in Odisha, recently. The Foundation Day of Odisha is commonly known as __________
(a) Nisakal Diwas
(b) Adhar Diwas
(c) Utkal Diwas
(d) Parvan Diwas
(e) Gotham Diwas
S3. Ans.(c)
Sol. Dharmendra Pradhan, Minister of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas officially launched the low emission Bharat Stage (BS)-IV Grade fuel in Bhubaneswar. The launch was made on the special occasion of Utkal Diwas which is the foundation day of Odisha.
Q4. Prime Minister Narendra Modi has recently announced to lay the foundation stone of a multi-modal terminal on River Ganga at Sahebganj in which of the following State?
(a) Uttarakhand
(b) Jharkhand
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar
(e) Haryana
S4. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi lay the foundation stone of a multi-modal terminal on River Ganga at Sahebganj in Jharkhand. The state of the art terminal, to be constructed at an estimated cost of 280 crore rupees, is an important component of the development of the National Waterway-1 from Varanasi to Haldia.
Q5. __________ An asset, including a leased asset, becomes non­ performing when it ceases to generate income for the bank.
(a) NPA
(b) KCC
(c) NPV
(d) GDP
(e) GNP
S5. Ans.(a)
Sol. Non ­performing Assets (NPA) is an asset, including a leased asset, becomes non­ performing when it ceases to generate income for the bank.
Q6. NPA stands for- 
(a) National ­performing Assets 
(b) New ­performing Assets 
(c) Non ­production Assets 
(d) Non ­performing Assembly
(e) Non ­performing Assets
S6. Ans.(e)
Sol. NPA stands for Non ­performing Assets.
Q7. MUDRA is a financial institution has been set up by Government of India for development and refinancing micro-units’ enterprises. What is the meaning of "A" in MUDRA?
(a) Agency
(b) Association
(c) Assembly
(d) Agent
(e) Alert
S7. Ans.(a)
Sol. MUDRA, which stands for Micro-Units Development & Refinance Agency Ltd, is a financial institution being set up by Government of India for development and refinancing micro-units’ enterprises.
Q8. The Manila-headquartered Asian Development Bank (ADB) lends a $175 million loan to the Power Grid Corporation of India Ltd. Name the President of ADB.
(a) Takehiko Nakao
(b) San Ki Baan
(c) Adams Peter Yon
(d) Hikanzo Abe
(e) Chigobara Hayat
S8. Ans.(a)
Sol. The Manila-headquartered Asian Development Bank (ADB) lends a $175 million loan to the Power Grid Corporation of India Ltd. Takehiko Nakao is the President of the Asian Development Bank (ADB).
Q9. The National Association of Software and Services Companies (Nasscom) has recently appointed ___________ as its chairman for 2017-2018.
(a) Sandeep Jajodia
(b) B P Kanugo
(c) Gaatha Kumari
(d) Raman Roy
(e) Deepak Daas
S9. Ans.(d)
Sol. The National Association of Software and Services Companies (Nasscom) appointed Raman Roy (Managing Director of Quatrro Global Services) as its chairman for 2017-2018.
Q10. The International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP) is observed globally on ___________.
(a) 23 March
(b) 29 March
(c) 6 April
(d) 16 April
(e) 10 April
S10. Ans.(c)
Sol. 6 April was declared as the International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP) by the UN General Assembly.
Q11. The national museum is located at...?
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Lucknow
(d) New Delhi
(e) Kolkata
S11. Ans.(d)
Sol. The National Museum in New Delhi, also known as the National Museum of India, is one of the largest museums in India. Established in 1949, it holds the variety of articles ranging from pre-historic era to modern works of art. It functions under the Ministry of Culture, Government of India.

Q12. The Melghat Tiger Reserve is in...?
(a) Odisha
(b) Assam
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
(e) Gujarat
S12. Ans.(d)
Sol. Melghat was declared a tiger reserve and was among the first nine tiger reserves notified in 1973-74 under the Project Tiger. It is located in northern part of Amravati District of Maharashtra State in India. The Tapti River and the Gawilgadh ridge of the Satpura Range form the boundaries of the reserve.
Q13. The native language spoken in Goa is...?
(a) Tamil
(b) Telegu
(c) Konkani
(d) Kannada
(e) Oriya
S13. Ans.(c)
Sol. The native language of most Goa people, which is also the official language of Goa, is Konkani.
Q14. India was one of the first in Asia to recognise the effectiveness of the EPZ model in promoting exports. EPZ stands for-
(a) Export Point Zone
(b) External Processing Zone
(c) Export Production Zone
(d) Export Processing Zone
(e) Export Processing Zonal
S14. Ans.(d)
Sol. India was one of the first in Asia to recognise the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports, with Asia's first EPZ set up in Kandla, Gujarat in 1965.
Q15. Asia's first EPZ was set up in-
(a) Kandla, Gujarat
(b) Indore, Madhya Pradesh
(c) Kolhapur, Maharashtra
(d) Kochin, Kerala
(e) Haridwar, Uttarakhand
S15. Ans.(a)
Sol. India was one of the first in Asia to recognise the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports, with Asia's first EPZ set up in Kandla, Gujarat in 1965.

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *