Blogroll

General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Q1. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Federal Republic of Germany, recently?
(a) Mukta Dutta Tomar
(b) Sucheta Jadhav
(c) Mamta Kriplani
(d) Sadhena Surohi
(e) Unmukta Chander
S1. Ans.(a)
Sol. Mukta Dutta Tomar has been appointed as the next Ambassador of India to the Federal Republic of Germany.
Q2. Ministry of Rural Development has released nearly Rs. 23,443 crore to the States as the first tranche for this Financial Year, under which scheme?
(a) PMJDY
(b) PMSSY
(c) PMJJBY
(d) MGNREGS
(e) APY
S2. Ans.(d)
Sol. Ministry of Rural Development has released nearly Rs. 23,443 crore to the States as the first tranche for this Financial Year, under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS).
Q3. The Prime Minister Shri Narendra Modi finally inaugurated an exhibition titled ___________________ in the New Delhi to mark the 100 years of Mahatma Gandhi’s first experiment of Satyagraha in Champaran.
(a) Satyagraha-Bapu ko Shraddhanjali-Ek Nayi Soch
(b) Swachhagraha-Bapu ko Bhavanjali-Ek Naya Abhiyan
(c) Satyagraha-Bapu ko Shraddhanjali-Ek Pradarshani
(d) None of the given options is true
(e) Swachhagraha–Bapu Ko Karyanjali-Ek Abhiyan, Ek Pradarshani
S3. Ans.(e)
Sol. The Prime Minister Shri Narendra Modi finally inaugurated an exhibition titled “Swachhagraha – Bapu Ko Karyanjali – Ek Abhiyan, Ek Pradarshani” in the New Delhi to mark the 100 years of Mahatma Gandhi’s first experiment of Satyagraha in Champaran.
Q4. The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in which of the following Indian cities?
(a) Kolkata
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Chandigarh
S4. Ans.(c)
Sol. The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in New Delhi.

Q5. With reference to a cheque which of the following is the ‘drawee bank'?
(a) The bank that collects the cheque
(b) The payee’s bank
(c) The endorser’s bank
(d) The bank upon which the cheque is drawn
(e) None of the given options is true
S5. Ans.(d)
Sol. Drawee is a legal and banking term used to describe the party that has been directed by the depositor to pay a certain sum of money to the person presenting the check or draft. A typical example is if you are cashing a paycheck.

Q6. Banks issue a letter to the beneficiary on behalf of its constituents like the guarantee for making payment on their behalf on the fulfillment of its terms and conditions. What is this arrangement known in banking context?
(a) Line of Credit
(b) Loan to Client
(c) Loan on Credit
(d) Letter of Credit
(e) None of the given options is true
S6. Ans.(d)
Sol. A letter of credit is a letter from a bank guaranteeing that a buyer's payment to a seller will be received on time and for the correct amount. In the event that the buyer is unable to make payment on the purchase, the bank will be required to cover the full or remaining amount of the purchase.

Q7. When a Bank provides a loan for purchase of white goods, it is categorised as _____________
(a) Consumption loan
(b) White Goods loan
(c) Consumer Durable Loan
(d) Working Capital
(e) None of the given options is true
S7. Ans.(c)
Sol. Consumer Durable loan is a finance option for purchase of (White Goods) household items like Washing Machines, Refrigerators, AC, LED, LCD, Microwaves etc.

Q8. Name the first female defence minister of Spain who passed away recently.
(a) Pedro Morenes Eulate
(b) Narcis Serra
(c) Jose Bono Martinez
(d) Carme Chacon
(e) Garcia Vargas

S8. Ans.(d)
Sol. Carme Chacon, the first female defence minister of Spain and a prominent socialist party leader, has died at the aged 46.
Q9. UNHCR, the UN Refugee Agency has appointed __________ as its Goodwill Ambassador, recently (First/second week of April 2017).
(a) Kristin Davis
(b) Priyanka Chopra
(c) Yao Cheng
(d) Sachin Tendulkar
(e) Praya Lunber
S9. Ans.(a)
Sol. United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) the UN Refugee Agency has appointed Kristin Davis as its Goodwill Ambassador, recently.
Q10. The Reserve Bank has appointed ________ as Executive Director following the appointment of B P Kanungo as Deputy Governor.
(a) Sarla Sachera
(b) Malvika Sinha
(c) Shikha Sharma
(d) Zara Khan
(e) Sadhana Purohit
S10. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank has recently appointed Malvika Sinha as Executive Director following the appointment of B P Kanungo as Deputy Governor.
Q11. What is the full form of NATO?  
(a) North African Treaty Organisation
(b) North Atlantic Treaty Organisation
(c) North Asian Treaty Organisation
(d) North American Treaty Organisation
(e) None of these
S11. Ans.(b)
Sol. The North Atlantic Treaty Organization also called the North Atlantic Alliance, is an intergovernmental military alliance based on the North Atlantic Treaty which was signed on 4 April 1949.
Q12. International Women’s Day is observed on:    
(a) 8th March
(b) 3rd March 
(c) 27th January 
(d) 15th October
(e) 23rd July
S12.  Ans.(a)
Sol. International Women's Day (March 8) is a global day celebrating the social, economic, cultural and political achievements of women. The day also marks a call to action for accelerating gender parity.
Q13. The famous activist Medha Patkar is associated with which movement?  
(a) Beti Padao Andolan
(b) Chipku Movement
(c) Preserve the wet lands
(d) Save the Tiger 
(e) Narmada Bachao Andolan
S13. Ans.(e)
Sol. Medha Patkar is an Indian social activist working on various crucial political and economical issues raised by Adivasis, Dalits,Farmers, labourers and Women facing injustice. She is the founder member of 31 years old people's movement in the three states: Madhya Pradesh, Maharashtra and Gujarat. Narmada Bachao Andolan (NBA) engaged in struggle for justice to the dam projects affected people, challenging development paradigm and in reconstruction including educational work.
Q14. Fixed Deposits and Recurring Deposits are-
(a) repayable after an agreed period
(b) repayable on demand
(c) not repayable
(d) repayable on demand or after an agreed period as per customers' choice
(e) None of the given options is true
S14. Ans.(d)
Sol. A fixed deposit (FD) is a financial instrument provided by banks which provides investors with a higher rate of interest than a regular savings account, until the given maturity date and Recurring Deposit is a special kind of Term Deposit offered by banks in India which help people with regular incomes to deposit a fixed amount every month into their Recurring Deposit account and earn interest at the rate applicable to Fixed Deposits.

Q15. What is the full form of ‘FSDC’ which is used in financial sectors?
(a) Financial Security and Development Council
(b) Financial Stability and Development Council
(c) Fiscal Security and Development Council
(d) Fiscal Stability and Development Council
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(b)
Sol. Financial Stability and Development Council (FSDC) is an apex-level body constituted by the Government of India. Chairperson: The Union Finance Minister of India.
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di TULISKAN.com

0 comments:

Post a Comment

thank you

Popular Posts

Blog Archive