Monday, 19 June 2017

General Awareness Questions for NICL AO 2017

General Awareness Questions for NICL AO 2017

Q1. State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with a trader company Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies. Gunvor is ______________ based company.
(a) Austria
(b) Switzerland
(c) Japan
(d) Australia
(e) Denmark

S1. Ans.(b)
Sol. State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with Swiss trader Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies.


Q2. The Indian navy has successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built ______________.
(a) Charlie class submarine
(b) Arihant class submarine
(c) Sindhughosh class submarine
(d) Kalvari class submarine
(e) Chakra class submarine

S2. Ans.(d)
Sol. The navy successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built Kalvari class submarine. The launch was significant milestone in enhancing its “sub-surface” warfare prowess.The weapon was fired from the submarine, the first of India’s six Scorpene-class submarines which are being built under the Project 75.


Q3. Name the district of Himachal Pradesh that has recently got approval to be its second capital. 
(a) Shimla
(b) Solan
(c) Dharamshala
(d) Bilaspur
(e) Kullu

S3. Ans.(c)
Sol. The Himachal Pradesh cabinet approved the proposal to make Dharamshala as the second capital of the state (Himachal Pradesh). The decision was taken at the cabinet meeting chaired by Chief Minister Virbhadra Singh.


Q4. United India Insurance Company Limited (UIIC) was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. Where is the headquarter of UIIC?
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) Chennai

S4. Ans.(e)
Sol. United India Insurance Company Limited was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. 12 Indian Insurance Companies, 4 Cooperative Insurance Societies and Indian operations of 5 Foreign Insurers. Chennai, Tamil Nadu is the headquarter of UIIC.


Q5. NABARD was set up with an initial capital of 100 crore and to Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives. Who is the present chairman of NABARD?
(a) UK Sinha
(b) RS Sharma
(c) Raghuram Rajan
(d) H K Bhanwala
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Dr. Harsh Kumar Bhanwala is the Chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) since December 18, 2013. He is a Post Graduate in Management from IIM Ahmedabad and holds Ph.D. in Management. He has been awarded honorary doctorate in Science by Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore.


Q6. Rajnath Singh is an Indian politician belonging to the Bharatiya Janata Party who currently serves as the Home Minister of India. His present constituency is?
(a) Lucknow, Uttar Pradesh
(b) Darbhanga, Bihar
(c) Bhopal, Madhya Pradesh
(d) Ghajiabad, Uttar Pradesh
(e) Gurugram, Haryana

S6. Ans.(a)
Sol. Rajnath Ram Badan Singh is an Indian politician belonging to the Bharatiya Janata Party who currently serves as the Home Minister. He previously served as the Chief Minister of Uttar Pradesh and as a Cabinet Minister in the Vajpayee Government.


Q7. 'Anything But Khamosh'; The Shatrughan Sinha's Biography is authored by?
(a) Bharathi S Pradhan
(b) Pramod Kapoor
(c) Amar Chitra Katha
(d) Govind Pansare
(e) Shantanu Guha Ray

S7. Ans (a)
Anything But Khamosh, Shatrughan Sinha’s biography had been released by BJP veteran LK Advani and Author by Bharathi S. Pradhan.


Q8. The United Nations World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. The Headquaters of UNWTO is situated at?
(a) London, United Kingdom
(b) Vienna, Austria
(c) Rome, Italy
(d) Geneva, Switzerland
(e) Madrid, Spain

S8. Ans (e)
The World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. As the leading international organization in the field of tourism, UNWTO promotes tourism as a driver of economic growth, inclusive development and environmental sustainability and offers leadership and support to the sector in advancing knowledge and tourism policies worldwide. Headquarter of UNWTO is in Madrid, Spain.


Q9. India's largest LNG importer Petronet has signed an agreement to set up a $950 million liquefied natural gas import project in which country?
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Bhutan
(d) Sri Lanka
(e) Russia

S9. Ans.(a)
Sol. India's largest LNG importer Petronet has signed an agreement to set up a $950 million liquefied natural gas import project in Bangladesh. Petronet signed a MoU with with Petrobangla to set up a 7.5 million tonnes a year project to receive and regasify LNG on Kutubdia Island in Cox's Bazar and lay a 26-km pipline to connect it to the consumption markets. 


Q10. Under a scheme for pregnant women, the would-be mothers will get how much amount for their delivery, vaccination, and nutritious meals directly in their accounts?
(a) Rs 2,000
(b) Rs 6,000
(c) Rs 12,000
(d) Rs 8,000
(e) Rs 4,000

S10. Ans.(b)
Sol. For pregnant women, a national scheme launched. Would be Mothers will get Rs. 6,000 for their delivery, vaccination, and nutritious meals. This will be transferred straight to their account. This will help in saving lives of mothers and new born kids.


Q11. Which of the following state has launched 24*7 helpline number 181 to assist women in distress on the occasion of International Women’s Day (8th March 2017)?
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Manipur
(d) Uttarakhand
(e) Jharkhand

S11. Ans.(b)
Sol. Chief Minister Naveen Patnaik has launched 24*7 helpline number 181 in Odisha to assist women in distress on the occasion of International Women’s Day (8th March 2017).


Q12. In 'BCCI Annual Awards for 2015-16', who won the Best Umpire in Domestic cricket award?
(a) Vipul Sharma
(b) Nadeem Ghauri
(c) Amiesh Saheba
(d) Sunil Banerjee
(e) Nitin Menon

S12. Ans.(e)
Sol. In 'BCCI Annual Awards for 2015-16' Nitin Menon won the Best Umpire in Domestic cricket award.


Q13. Name the state that has recently launched a housing scheme estimated at Rs 1,580 crore.
(a) Kerala
(b) Assam
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S13. Ans.(c)
Sol. Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswami launched a housing scheme estimated at Rs 1,580 crore. The scheme was being implemented by the state government with Central assistance for the economically poor


Q14. Name the ballistic missile that was recently launched by Iran's Revolutionary Guard.
(a) Hormuz 2
(b) Nagah 3
(c) Bomani 3
(d) Narou 4
(e) Wahadu 1

S14. Ans.(a)
Sol. Iran's Revolutionary Guard has successfully tested a ballistic missile named Hormuz 2. Gen Amir Ali Hajizadeh, chief of the Guard's aerospace division said the missile destroyed a target from a distance of 250 kilometers (155 miles).


Q15. Which among the following organisation has issued the policy guidelines for the BBPS system on November 28, 2014? 
(a) SEBI
(b) NABARD
(c) RBI
(d) Finance Ministry
(e) NPCI

S15. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India (RBI) has issued, the policy guidelines for the Bharat Bill Payment System (BBPS) on November 28, 2014.

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *