Wednesday, 7 June 2017

General Awareness Questions For BANK EXAMS 2017


Q1. The Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric vehicles and their components. The Board will be chaired by _____________.
(a) Shri Harish Bhagwat
(b) Shri Prakash Javedkar
(c) Shri Rajyavardhan Rathore
(d) Shri Girish Shankar
(e) Shri Nitin Gadkari

S1. Ans.(d)
Sol. the Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric (& hybrid) vehicles and their components. The Board will be chaired by the Shri Girish Shankar, Secretary of the Department of Heavy Industry.

Q2. A national conference on Communicating India has organised in which of the following Indian cities that were inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Varanasi

S2. Ans.(b)
Sol. A day-long national conference on Communicating India has been organised in New Delhi which was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.

Q3. Name the IPS officer who has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.
(a) Vimala Roy
(b) Falguni Upadhyay
(c) Geetha Johri
(d) Urmila Vansh
(e) Veera Joshi
S3. Ans.(c)
Sol. A 1982 batch Indian Police Service (IPS) Geetha Johri has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.
Q4. The Government of India has recently announced a fund of ____________ for the first express highway project in the northeast region which be developed along the Brahmaputra river in Assam.
(a) Rs 25,000 Crore
(b) Rs 30,000 Crore
(c) Rs 35,000 Crore
(d) Rs 40,000 Crore
(e) Rs 45,000 Crore
S4. Ans.(d)
Sol. The first express highway project in the northeast region will be developed along the Brahmaputra river in Assam at an estimated investment of Rs 40,000 crore inaugurated by Union Road Minister Nitin Gadkari.
Q5. At present many public sector banks and one private sector bank are authorised to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004. Name the private sector bank, which is authorised to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Yes Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S5. Ans.(a)
Sol. Only ICICI Bank are authorised to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004.



Q6. The Government of India has enacted the Micro, Small and Medium Enterprises Development (MSMED) Act, 2006 in terms of which the definition of micro, small and medium enterprises. As under a micro enterprise is an enterprise where investment in plant and machinery does not exceed..............?
(a) Rs. 100 lakh
(b) Rs. 15 lakh
(c) Rs. 25 lakh
(d) Rs. 50 lakh
(e) None of the given options is true
S6. Ans.(c)
Sol. The Government of India has enacted the Micro, Small and Medium Enterprises Development (MSMED) Act, 2006 in terms of which the definition of micro, small and medium enterprises. As under a micro enterprise is an enterprise where investment in plant and machinery does not exceed Rs 25 lakhs.
Q7. Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note. In which year Commercial Paper was introduced in India?
(a) 1975
(b) 1990
(c) 1985
(d) 1955
(e) 1980
S7. Ans.(b)
Sol. Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note. It was introduced in India in 1990.
Q8. English Language Day is celebrated on....?
(a) 31st July
(b) 10th December
(c) 05th June
(d) 23 April
(e) 03rd May
S8. Ans (d)
Sol. English Language Day at the UN is celebrated on 23 April, the date traditionally observed as the birthday of William Shakespeare.
Q9. In which state Chandoli National Park is located-
(a) Bihar
(b) Maharashtra
(c) Jharkhand
(d) Odisha
(e) Assam
S9. Ans (b)
Sol. Chandoli National Park is a 317.67 km² National Park in Kolhapur District Maharashtra state, India, established in May 2004, Earlier it was a Wildlife Sanctuary declared in 1985. Chandoli Park is notable as the southern portion of the Sahyadri Tiger Reserve, with Koyna Wildlife Sanctuary forming the northern part of the reserve.
Q10. Amazon India has launched an initiative called 'Amazon Classroom', a virtual training program to help sellers in learning online shopping. Name the CEO of Amazon.
(a) Larry Page
(b) Jeff Bezos
(c) Tim Cook
(d) John S. Watson
(e) Jeremy Stoppelman
S10. Ans.(b)
Sol. To make onboarding easy for new sellers, Amazon India has launched an initiative called Amazon Classroom, a virtual training program to help teach them the nuances of online selling. Jeff Bezos is CEO of Amazon.


Q11. Union Finance Minister Arun Jaitley had chaired the South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC) Finance Ministers meeting in New Delhi. Name the country that has joined the SASEC program as its seventh member.
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) Myanmar
(d) Maldives
(e) Nepal

S11. Ans.(c)
Sol. Union Finance Minister Arun Jaitley chaired the South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC) Finance Ministers meeting in New Delhi. Myanmar has joined the SASEC program as its seventh member.
Q12. Name the Bank/Banks that sold Rs.1,800 crore Ballarpur Industries loans to Edelweiss Asset Reconstruction Company.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (b) and (c)
S12. Ans.(d)
Sol. ICICI Bank and Axis Bank sold Rs.1,800 crore of loans to paper maker Ballarpur Industries Ltd to Edelweiss Asset Reconstruction Company.
Q13. The WTO’s dispute settlement set up a panel to resolve the dispute between ___________ and India over the imposition of safeguard import duty on iron and steel products.
(a) Japan
(b) Pakistan
(c) China
(d) Afghanistan
(e) Myanmar
S13. Ans.(a)
Sol. The WTO’s dispute settlement set up a panel to resolve the dispute between Japan and India over the imposition of safeguard import duty on iron and steel products.
Q14. The Total expenditure in Budget for 2017-18 has been placed at?
(a) Rs. 21.47 lakh crores
(b) Rs. 42.31 lakh crores
(c) Rs. 75.26 lakh crores
(d) Rs. 56.17 lakh crores
(e) Rs. 92.86 lakh crores


S14. Ans.(a)
Sol. Total expenditure in Budget for 2017-18 has been placed at 21.47 lakh crores and this is expected to have multiplier effects and lead to higher growth. 

Q15. TEC, an acronym was announced by the Finance Minister marking the beginning of the annual budget for the next fiscal year. What is the full form of TEC?
(a) Transport, Energise, Comfort India
(b) Transfer, Energise, Clean India
(c) Transform, Essential, Clean India
(d) Transform, Energise, Capable India
(e) Transform, Energise, Clean India

S15. Ans.(e)
Sol. TEC, an acronym encapsulating the vision to "Transform, Energise, Clean India", was announced by the Finance Minister, marking the beginning of the annual budget for the next fiscal year.

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *