Blogroll

CURRENT AFFAIRS QUIZ 1 FOR BANK EXAMS 2017

CURRENT AFFAIRS QUIZ

Q1. The Union Cabinet recently gave its nod for Securities and Exchange Board of India (SEBI) to enter into two separate memoranda of understanding (MoU) with securities market regulators of the European Union and ______________.
(a) UAE
(b) Iraq
(c) Iran
(d) Indonesia
(e) Afghanistan

S1. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet recently gave its nod for Securities and Exchange Board of India (SEBI) to enter into two separate memoranda of understanding (MoU) with securities market regulators of the European Union and Iran. These MoUs are expected to strengthen cooperation between India and the respective countries on matters pertaining to securities market.
Q2. The process for electing the 15th President of India will begin with the Election Commission issuing the notification for the polls. Who was the first female President of India?
(a) Sarojini Naidu
(b) Pratibha Patil
(c) Aruna Asaf Ali
(d) Kamla Nehru
(e) Indira Gandhi

S2. Ans.(b)
Sol. The process for electing the 15th President of India will begin on June 14 with the Election Commission issuing the notification for the polls. As per the Chief Election Commissioner Nasim Zaidi, the Presidential elections will take place on July 17. Pratibha Patil was the first female President of India.
Q3. The Centre has recently approved the modifications to the Prevention of Cruelty to Animals Bill 2017 to pave way for organising ‘Kambala’. Kambala is the traditional slush track buffalo race in ____________.
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
(e) Gujarat
S3. Ans.(a)
Sol. The Centre has recently approved the modifications to the Prevention of Cruelty to Animals (Karnataka Amendment) Bill 2017 to pave way for organizing ‘kambala’ in the coming season, according to PP Chaudhary, Union Minister of State for Law and Justice. Kambala is the traditional slush track buffalo race in Karnataka.
Q4. World Oceans Day is a global day of ocean celebration and collaboration for a better future. It is observed globally on ___________.
(a) 6th June
(b) 18th July
(c) 18th May
(d) 7th June
(e) 8th June
S4. Ans.(e)
Sol. World Oceans Day is a global day of ocean celebration and collaboration for a better future. It is observed globally on 8th June. The overall theme for World Oceans Day 2017 is 'Our Oceans, Our Future'.
Q5. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposed Memorandum of Understanding (MoU) between Export-Import Bank of India (EXIM Bank) and Export-Import Bank of Korea (KEXIM). Who is the Current MD of EXIM Bank of India?
(a) S. Christopher
(b) N. Arjuna Singhe
(c) Vikranjeet Singh
(d) David Rasquinha
(e) Sandeep Kumar Verma

S5. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposed Memorandum of Understanding (MoU) between Export-Import Bank of India (EXIM Bank) and Export-Import Bank of Korea (KEXIM) for export credit of USD 9 billion for infrastructural development in India and for the supply of goods and services as part of projects in third countries. David Rasquinha is the Current MD of EXIM Bank of India.
Q6. Shri C K Mishra, Secretary (Health and Family Welfare) inaugurated the ‘Vatsalya –Maatri Amrit Kosh’, a National Human Milk Bank and Lactation Counseling Centre at the Lady Hardinge Medical College (LHMC) in _____________.
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Chandigarh
(e) Mumbai

S6. Ans.(c)
Sol. Shri C K Mishra, Secretary (Health and Family Welfare) inaugurated the ‘Vatsalya – Maatri Amrit Kosh’, a National Human Milk Bank and Lactation Counseling Centre at the Lady Hardinge Medical College (LHMC) in New Delhi.
Q7. Prime Minister Narendra Modi was recently in Kazakhstan to attend the summit of the Shanghai Cooperation Organization (SCO). The Capital of Kazakhstan is ____________.
(a) Almaty
(b) Astana
(c) Suva
(d) Baikonur
(e) Pavlodar
S7. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi today left for Kazakhstan, where he will attend the summit of the Shanghai Cooperation Organization (SCO), and meet some foreign leaders, including Chinese President Xi Jinping. The Capital of Kazakhstan is Astana.
Q8. The Headquarter of Export–Import Bank of Korea (KEXIM) is in ___________.
(a) Pyongyang
(b) Shanghai
(c) Seoul
(d) Incheon
(e) Gyeongju

S8. Ans.(c)
Sol. Headquarter of Export–Import Bank of Korea is in Seoul, South Korea.
Q9. World Oceans Day is a global day of ocean celebration and collaboration for a better future. The overall theme for World Oceans Day 2017 is ______________.
(a) Your Oceans, Your World
(b) Our Oceans, Our Future
(c) Looking into Blue World
(d) A look in their Blue World
(e) None of the given themes is true
S9. Ans.(b)
Sol. World Oceans Day is a global day of ocean celebration and collaboration for a better future. It is observed globally on 8th June. The overall theme for World Oceans Day 2017 is 'Our Oceans, Our Future'.
Q10. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) was recently in News. SEBI was established in ________________.
(a) 1989
(b) 1990
(c) 1991
(d) 1992
(e) 1993
S10. Ans.(d)
Sol. The Securities and Exchange Board of India was established on April 12, 1992, in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992. Ajay Tyagi has been appointed as the chairman of SEBI in February 2017.
Q11. What is the Currency of Kazakhstan?
(a) Kazakhstani Dinar
(b) Kazakhstani Rupiah
(c) Kazakhstani Dollar
(d) Kazakhstani Ruble
(e) Kazakhstani Tenge

S11. Ans.(e)
Sol. The Currency of Kazakhstan is Kazakhstani Tenge. Bakytzhan Sagintayev is the PM of Kazakhstan.
Q12. Who is the present Union Minister of Health and Family Welfare?
(a) Anant Geete
(b) J P Nadda
(c) Narendra Singh Tomar
(d) Jual Oram
(e) Radha Mohan Singh
S12. Ans.(b)
Sol. J P Nadda is the present Union Minister of Health and Family Welfare.
Q13. Home Minister Rajnath Singh inaugurated a two-day national level conference on "Capacity Building of SDRF-2017" in ______________.
(a) New Delhi
(b) Meghalaya
(c) Dispur
(d) Lucknow
(e) Dehradun
S13. Ans.(a)
Sol. Home Minister Rajnath Singh inaugurated a two-day national level conference on "Capacity Building of SDRF-2017" in New Delhi. The conference was organized by the National Disaster Response Force (NDRF), holded discussions to develop a synergy and to highlight the way ahead to strengthen the response capabilities of State Disaster Response Forces (SDRF).
Q14. Who is the present Director-General of National Disaster Response Force (NDRF)?
(a) S Sadasukh
(b) R Bharti
(c) R K Pachnanda
(d) Ashok Moudgill
(e) Sankul Mohan
S14. Ans.(c)
Sol. R K Pachnanda is the Director General of National Disaster Response Force (NDRF).
Q15. Name the newly appointed Independent Director/Directors of India Post Payments Bank (IPPB).
(a) K G Karmakar
(b) Sudhir Mankad
(c) Gauri Shankar
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (a) and (b)
S15. Ans.(d)
Sol. K G Karmakar and Gauri Shankar were appointed as Independent Directors of India Post Payments Bank (IPPB). The Appointments Committee of the Cabinet has approved their appointment to the post on the board of directors of the bank for a period of three years.
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di TULISKAN.com

0 comments:

Post a Comment

thank you

Popular Posts

Blog Archive