Friday, 16 June 2017

Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 16th June 2017

Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 16th June 2017


Q1. Name the 38-year-old Indian-origin doctor who has scripted history by becoming Ireland’s youngest Prime Minister.
(a) Emmanuel Macron
(b) Edouard Philippe
(c) Leo Varadkar
(d) Martin McGuinness
(e) Mark Durkan
S1. Ans.(c)
Sol. Leo Varadkar, a 38-year-old Indian-origin doctor, scripted history by becoming Ireland’s youngest and the first openly gay Prime Minister of the Catholic-majority country.
Q2. The World Bank has approved financing worth more than 500 million dollars for Afghanistan to support a string of projects to boost the economy. Who is the present President of World Bank?
(a) Jim Yong Kim
(b) Takehiko Nakao
(c) Ban ki Moon
(d) Kristalina Georgieva
(e) Joaquim Levy
S2. Ans.(a)
Sol. The World Bank has approved financing worth more than 500 million dollars for Afghanistan to support a string of projects to boost the economy, help improve service delivery in five cities and support Afghan refugees sent back from Pakistan. Jim Yong Kim is the President of World Bank and its headquarters is in Washington, D.C, USA.
Q3. India and Australia have started second Maritime Joint Exercise together. It is named as ___________.
(a) Shaurya-II
(b) EXAUSIND- II
(c) Parakram- II
(d) AUSINDEX 17
(e) Bhootal 17
S3. Ans.(d)
Sol. Indian warships began a week-long naval exercise off the coast of Western Australia. The second AUSINDEX exercises are aimed at increasing interoperability between Australian and Indian naval forces, executing complex naval manoeuvres.
Q4. Railway Ministry has recently launched a Mission named _____________ to enhance the passenger experience.
(a) Mission Naveenikaran
(b) Mission Retro-Fitment
(c) Mission Train-Fittings
(d) Mission Coach-Fitment
(e) Mission Train-Fitment
S4. Ans.(b)
Sol. To enhance the passenger's experience by upgrading existing fleet of coaches with better furnishing, aesthetics & amenities and better safetyfeatures with a view to provide a safe and comfortable travel, Minister of Railways Shri Suresh Prabhu has launched MISSION RETRO-FITMENT in Rail Bhavan, New Delhi.
Q5. The Cabinet has recently approved a scheme called ISS for farmers for the year 2017-18 that will help farmers getting short term crop loan up to Rs. 3 lakh payable within one year at only 4% per annum. ISS is abbreviated as ____________.
(a) Interest Summation Scheme
(b) Interest Submerged Scheme
(c) Interest Subvention Scheme
(d) Interest Submissive Scheme
(e) Interest Submission Scheme
S5. Ans.(c)
Sol. The Cabinet has approved the Interest Subvention Scheme (ISS) for farmers for the year 2017-18. This will help farmers getting short term crop loan up to Rs. 3 lakh payable within one year at only 4% per annum.  The Government has earmarked a sum of Rs. 20,339 crore for this purpose.
Q6. According to the Code Compliance Rating of banks done by the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) 2017, name the only one bank out of 26 public sector banks which has got ‘high’ rating for their adherence to code compliance.
(a) SBI
(b) Allahabad Bank
(c) Union Bank of India
(d) UCO Bank
(e) IDBI Bank
S6. Ans.(e)
Sol. According to the Code Compliance Rating of banks done by the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) 2017, only one (IDBI Bank) out of 26 public sector banks and eight out of 17 private sector banks got ‘high’ rating for their adherence to code compliance.
Q7. The central government has signed an MoU between India and Armenia on cooperation on youth matters. What is the capital of Armenia? 
(a) Kapan
(b) Goris
(c) Suva
(d) Yereva
(e) Cuba
S7. Ans.(d)
Sol. The central government has signed an MoU between India and Armenia on cooperation on youth matters. Yerevan is the capital of Armenia.
Q8. Name the person who has been named as India’s Ambassador to Belgium and the European Union.
(a) Anil Wadhwa
(b) Gaitri Issar Kumar
(c) Reenat Sandhu
(d) Ajit Vinayak Gupte
(e) Rajeev Shahare
S8. Ans.(b)
Sol. India has announced a number of new diplomatic appointments in its missions abroad, including envoys to the European Union, Italy, Belgium, and Denmark. Gaitri Issar Kumar, joint secretary in the President’s Secretariat, was named as India’s Ambassador to Belgium and the European Union which has its headquarters in the Belgian capital of Brussels.

Q9. Minister of Food Processing Industries Smt Harsimrat Kaur Badal addressed a Joint Press Conference with the organizers of ANUGA - an international business platform for Food Industry to be held in ___________.
(a) Italy
(b) Russia
(c) France
(d) Germany
(e) Canada
S9. Ans.(d)
Sol. Minister of Food Processing Industries Smt. Harsimrat Kaur Badal addressed a Joint Press Conference with the organisers of ANUGA - an international business platform for Food Industry to be held in Cologne, Germany.
Q10. The Defence Research and Development Organization (DRDO) has successfully test fired the missile named “Nag” in a desert in Rajasthan’s western sector. 
(a) Surface to Surface Missile
(b) Air to Air Missile
(c) Anti-tank Missile
(d) Anti-Submarine Missile
(e) Surface to Air Missile

S10. Ans.(c)
Sol. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully test fired the anti-tank missile “Nag” in a desert in Rajasthan’s western sector

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *