Blogroll

Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 13th June 2017

Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam

Q1. India has signed a Memorandum of Understanding with which of the following country to institutionalise cooperation between Parliaments of the two countries?
(a) Ukraine
(b) China
(c) Japan
(d) Mauritius
(e) Singapore
S1. Ans.(d)
Sol. India and Mauritius have signed a Memorandum of Understanding to institutionalise cooperation between Parliaments of the two countries. The MoUwas signed by LokSabha Speaker SumitraMahajan and Speaker of National Assembly of Mauritius SantiBaiHanoomanjee in Port Louis.

Q2. The government of India has recently launched a service named ____________ to provide legal aid for the people living in rural areas through video conferencing.
(a) IT Law
(b) Tele Law
(c) Comm Law
(d) Electro Law
(e) VC Law
S2. Ans.(b)
Sol. The government of India has launched ‘Tele Law’ service to provide legal aid for the people living in rural areas through video conferencing. The service has been launched to make legal aid easily accessible to the marginalised communities and citizens living in rural areas.
Q3. In French open 2017 Women's Doubles Title, BethanieMattek-Sands and Lucie Safarova defeated Ashleigh Barty and Casey Dellacqua to win the title. Lucie Safarova hails from which country?
(a) Czech Republic
(b) USA
(c) Canada
(d) Italy
(e) Switzerland
S3. Ans.(a)
Sol. In French open 2017 Women's Doubles Title, BethanieMattek-Sands (USA) and Lucie Safarova (Czech Republic) defeated Ashleigh Barty and Casey Dellacqua to win the title.
Q4. The Union Minister of State for Development of North Eastern Region (DoNER), Dr JitendraSingh announced the launch of HADP for Northeast in Imphal, Manipur. What does 'D' stands for in HADP?
(a) Deployment
(b) DISCOM
(c) Development
(d) Dumping
(e) Discuss
S4. Ans.(c)
Sol. The Union Minister of State (Independent Charge) for Development of North Eastern Region (DoNER), DrJitendraSingh announced the launch of “Hill Area Development Programme” (HADP) for Northeast in Imphal, Manipur.
Q5. Which of the following city in India is about to experience a wonder in the form of an underwater Metro train which will run beneath a river in the State?
(a) Chennai
(b) Kolkata
(c) Jammu and Kashmir
(d) Mumbai
(e) Lucknow
S5. Ans.(b)
Sol. Kolkata, the ‘City of Joy’ is about to experience a wonder in the form of an underwater Metro train which will run beneath the Hooghly river. It’s one of the path-breaking projects in India as never before a tunnel has been dug beneath a flowing river. The entire project is 16.6 km long, out of which 10.8 km runs under the ground.
Q6. GST Council has recently revised rates for 66 items. Pickles are now in the tax slab of __________.
(a) 5%
(b) No Tax
(c) 18%
(d) 28%
(e) 12%
S6. Ans.(e)
Sol. GST Council has recently revised rates for 66 items. Pickes are now in the tax slab of 12%.
Q7. The recently launched book “Indira Gandhi – A life in Nature” is authored by ____________.
(a) ShashiTharoor
(b) Arundhati Roy
(c) Anand Sharma
(d) Jairam Ramesh
(e) VeerappaMoily
S7. Ans.(d)
Sol. The book “Indira Gandhi – A life in Nature”, was launched by Congress president Sonia Gandhi. Jairam Ramesh is the author of the Book.
Q8. Name the person who has won the gold medal at the 17th World Individual Chess Championship for differently-abled, held in Slovakia.
(a) ParinaySandhu
(b) ArunodayDayal
(c) ShashikantKutwal
(d) ParimalAnand
(e) OmkarVerma
S8. Ans.(c)
Sol. ShashikantKutwal, a railway employee with Pune Division, has won the gold medal at the 17th World Individual Chess Championship for differently-abled, held in Slovakia.
Q9. Name the person who has been appointed as the chief operating officer (COO) of its e-commerce business Paytm Mall.
(a) AmitSinha
(b) SumitMahajan
(c) KabirNath
(d) Babban Ray
(e) Shubham Raman
S9. Ans.(a)
Sol. AmitSinha, a vice-president overlooking business and human resources at One97 Communications Ltd, the company behind the Paytm app, has been appointed as the chief operating officer (COO) of its e-commerce business Paytm Mall.

Q10. The 22nd European Union Film Festival (EUFF) has begun recently in which of the following city?
(a) London
(b) New Delhi
(c) Prague
(d) Budapest
(e) Madrid

S10. Ans.(b)
Sol. The 22nd European Union Film Festival (EUFF) premiered at Siri Fort auditorium in New Delhi with the screening of Estonian film Cherry Tobacco.
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di TULISKAN.com

0 comments:

Post a Comment

thank you

Popular Posts

Blog Archive