Blogroll

Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 12th June 2017

Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 12th June 2017

Q1. President Pranab Mukherjee has launched the ______________ mobile application, aimed at raising awareness about female foeticide and sex selection.
(a) Selfie with Wife
(b) Selfie with Mother
(c) Selfie with Daughter
(d) Selfie with Sister
(e) Selfie with Friend

S1. Ans.(c)
Sol. President Pranab Mukherjee has launched the 'Selfie with Daughter' mobile application, aimed at raising awareness about female foeticide and sex selection. The President urged people to take photographs with their daughters and upload them to make the campaign a success. The campaign was started by Sunil Jaglan in June 2015 in village Bibipur in Haryana's Jind district.
Q2. Which among the following Banks is the Lead Bank for Thiruvananthapuram district and it has launched the Retail Mart, a retail lending concept, in Kerala's capital city?
(a) Indian Overseas Bank (IOB)
(b) State Bank of India (SBI)
(c) Bank of Baroda (BOB)
(d) Punjab National Bank (PNB)
(e) Central Bank of India (CBI)
S2. Ans.(a)
Sol. Indian Overseas Bank (IOB), the Lead Bank for Thiruvananthapuram district, has launched the Retail Mart, a retail lending concept, in Kerala's capital city. The exclusive facility that handles retail products has started functioning at the main branch.
Q3. The Central Council for Research in Yoga & Naturopathy (CCRYN)  under the Ministry of AYUSH, Government of India, has initiated a Yoga Awareness Drive through Mascots and Flash Mobs __________ prior to International Yoga Day to increase the popularity of Yoga, especially among the youth.
(a) Yogya
(b) Yogasan
(c) Yogdhyan
(d) YogMob
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. The Central Council for Research in Yoga & Naturopathy (CCRYN)  under the Ministry of AYUSH, Government of India, has initiated a Yoga Awareness Drive through Mascots and Flash Mobs (YogMob) prior to International Yoga Day (21st June) to increase the popularity of Yoga, especially among the youth. The campaign is underway at Delhi NCR, Haryana and Lucknow.

Q4. Name the players, who have clinched the French Open men's doubles title 2017?
(a) Santiago Gonzalez and Donald Young 
(b) Michael Venus and Ryan Harrison
(c) Rafael Nadal and Stan Wawrinka
(d) Novak Djokovic and Roger Federer 
(e) Andy Murray and Maria Sharapova
S4. Ans.(b)
Sol. Michael Venus became New Zealand's first Grand Slam champion since 1974 when he partnered American Ryan Harrison to the French Open men's doubles title. Venus and Harrison defeated Santiago Gonzalez of Mexico and American Donald Young 7-6 (7/5), 6-7 (4/7), 6-3 in the final at Roland Garros.
Q5. Who is the present MD & CEO of Indian Overseas Bank?
(a) Sunil Mehta
(b) Dinabandhu Mohapatra
(c) RA Sankara Narayanan
(d) B K Manjunath
(e) R Subramaniakumar
S5. Ans.(e)
Sol. R Subramaniakumar is the present MD & CEO of Indian Overseas Bank.

Q6. The Ministry of AYUSH was formed on __________ to ensure the optimal development and propagation of AYUSH systems of health care.
(a) 09th November 2014
(b) 09th November 2012
(c) 09th November 2016
(d) 09th November 2015
(e) 09th November 2013
S6. Ans.(a)
Sol. The Ministry of AYUSH was formed on 9th November 2014 to ensure the optimal development and propagation of AYUSH systems of health care. Earlier it was known as the Department of Indian System of Medicine and Homeopathy (ISM&H) which was created in March 1995 and renamed as Department of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy (AYUSH) in November 2003, with focused attention for development of Education and Research in Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy.
Q7. Who has won her first Grand Slam title in the women’s final of the French Open 2017? 
(a) Margaret Scriven
(b) Jelena Ostapenko
(c) Simona Halep
(d) Maria Sharapova
(e) Serena Williams
S7. Ans.(b)
Sol. Jelena Ostapenko won her first Grand Slam title by beating Simona Halep 4-6, 6-4, 6-3 in just under two hours in the women’s final of the French Open 2017. With this win, the unseeded Latvian became the youngest women’s champion at Roland Garros in 20 years. Ostapenko also recovered from a break behind in the third set and finished the contest with a flashing backhand winner to become the first unseeded player to win the title since Briton Margaret Scriven in 1933.

Q8. Name the thespian Bengali actor, who has been conferred with the France's highest civilian honour, the coveted Legion of Honour recently.
(a) Satyajit Ray
(b) Victor Banerjee
(c) Soumitra Chatterjee
(d) Mithun Chakraborty
(e) None of the given options is true
S8. Ans.(c)
Sol. Thespian Bengali actor, Soumitra Chatterjee has been conferred with the France's highest civilian honour, the coveted Legion of Honour. The award will be presented to the Kolkata-based actor by the Ambassador of France to India Alexandre Ziegler. The award comes with the octogenarian Bengali screen legend exactly 30 years after Satyajit Ray got the honour by the then French President Francois Mitterrand in 1987.

Q9. Name the US actor, who rose to prominence in the 1960s for a TV series Batman was passed away in Los Angeles recently?
(a) Jack Nicholson
(b) Will Smith
(c) Johnny Depp
(d) Adam West
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(d)
Sol. A well known US actor, Adam West died in Los Angeles. He was suffering to leukaemia for some time. He was 88. Adam West rose to prominence in the 1960s for a TV series Batman. First appearing in season two in 2002, he voiced Quahog's eccentric Mayor Adam West, described by series creator Seth MacFarlane as an "alternate universe", satirised version of the actor.
Q10. Aiming to reduce emissions and promote sustainability to help India’s smart city programme, France and the European Union have extended a grant of __________ under the ‘Moblise Your City’ (MYC) initiative.
(a) 210 million euros
(b) 100 million euros
(c) 8.5 million euros
(d) 50 million euros
(e) 3.5 million euros
S10. Ans.(e)
Sol. Aiming to reduce emissions and promote sustainability to help India’s smart city programme, France and the European Union have extended a grant of 3.5 million euros under the ‘Moblise Your City’ (MYC) initiative. Three Indian cities- Nagpur, Kochi and Ahmedabad -- will get the grant as part of the EU’s commitment under the Paris Climate agreement according to French Development Agency (AFD).
Q11. Furthering the agenda for cooperative federalism, NITI Aayog has launched SATH, a program providing with the State Governments. SATH stands for-
(a) Sustainable Action for Transforming Honour Capital
(b) Scheme Action for Transforming Human Capital
(c) Sustainable Action for Transforming Human Capital
(d) Sustainable Agency for Transforming Human Capital 
(e) Sustainable Association for Transport Human Capital
S11. Ans.(c)
Sol. Furthering the agenda for cooperative federalism, NITI Aayog has launched SATH, a program providing ‘Sustainable Action for Transforming Human Capital’ with the State Governments. The vision of the program is to initiate transformation in the education and health sectors. The program addresses the need expressed by many states for technical support from NITI.
Q12. Who has won the record 10th French men's Open title 2017? 
(a) Rafael Nadal
(b) Stan Wawrinka
(c) Jelena Ostapenko
(d) Novak Djokovic
(e) Andy Murray
S12. Ans.(a)
Sol. Spain's Rafael Nadal made history by winning a record 10th French men's Open title with victory over Stan Wawrinka in the Paris final (French Open 2017). Nadal came through 6-2 6-3 6-1 against the Swiss third seed to claim his 15th major title. He becomes the first man or woman in the Open era to have won a Grand Slam tournament 10 times.
Q13. Who is the Vice-Chairman of NITI Aayog?
(a) Prof. Ramesh Chand
(b) Bibek Debroy
(c) Rao Inderjit Singh
(d) Narendra Modi 
(e) Arvind Panagariya
S13. Ans.(e)
Sol. Arvind Panagariya is Vice-Chairman, Niti Aayog and has been Professor of Indian Political Economy at Columbia University. He is a former Chief Economist of the Asian Development Bank and Professor of Economics at the University of Maryland at College Park. He has also worked with the World Bank, IMF and UNCTAD in various capacities. He holds a PhD degree in Economics from Princeton University.
Q14. The European Union is a unique economic and political union between _________ countries that together cover much of the continent.
(a) 30 European
(b) 29 European
(c) 26 European
(d) 28 European 
(e) 29 European
S14. Ans.(d)
Sol. The European Union is a unique economic and political union between 28 European countries that together cover much of the continent.

Q15. Who is the present Prime Minister of France?
(a) Angela Merkel
(b) Edouard Philippe
(c) Mariano Rajoy
(d) Emmanuel Macron
(e) Alexis Tsipras
S15. Ans.(b)
Sol. Edouard Philippe is a French lawyer and politician, serving as the Prime Minister of France since May 2017.
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di TULISKAN.com

0 comments:

Post a Comment

thank you

Popular Posts

Blog Archive