Blogroll

Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 10th June 2017

Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 10th June 2017

Q1. Name the first player from Sri Lanka who has been recently inducted into the Hall of Fame by ICC.
(a) Kumar Sangakkara
(b) ChamindaVaas
(c) MuttiahMuralidaran
(d) MahelaJayavadhane
(e) TillakaratneDilshan

S1. Ans.(c)
Sol. Muttiah Muralidaran, the most successful bowler in Tests and One-Day Internationals, was inducted into the ICC Cricket Hall of Fame in London. He became the first player from Sri Lanka and the 83rd overall to be inducted into the Hall of Fame when ICC CEO Dave Richardson presented him with a commemorative framed cap.

Q2. The State Bank of India, country’s largest lender cut the interest rate on home loans above Rs 75 lakh by 10 basis points (bps) to 8.60 percent. For salaried women borrowers, the loans will be offered at _____________.
(a) 8.50 percent
(b) 8.00 percent
(c) 8.25 percent
(d) 8.55 percent
(e) 9.00 percent

S2. Ans.(d)
Sol. The State Bank of India, country’s largest lender cut the interest rate on home loans above Rs 75 lakh by 10 basis points (bps) to 8.60 percent. For salaried women borrowers, the loans will be offered at 8.55 percent.

Q3. The International Olympic Committee has approved new events for the 2020 Tokyo Games, including a number of mixed gender competitions. International Olympic Committee headquarters in _______________.
(a) Germany
(b) Switzerland
(c) India
(d) Russia
(e) USA

S3. Ans.(b)
Sol. The International Olympic Committee has approved new events for the 2020 Tokyo Games, including a number of mixed gender competitions. The IOC’s Executive Board made the decision at a meeting in Lausanne, Switzerland. The choices reflect the IOC’s focus on gender equality and appeal to young people. International Olympic Committee headquarters in Lausanne, Switzerland.

Q4. Minister of Railways Shri Suresh PrabhakarPrabhu inaugurated Indian Railways' 1st HR Round Table Conference recently in ______________.
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Mysore
(d) Chennai
(e) Lucknow

S4. Ans.(a)
Sol. Minister of Railways Shri Suresh PrabhakarPrabhu inaugurated Indian Railways' 1st HR Round Table Conference in New Delhi. The Conference was organized around three themes i.e. Stakeholders Expectations from HR, The Future of Work – HR Role, and Creativity within Constraints.

Q5. The government of India has set up how many sectoral groups to ensure the smooth rollout of the Goods and Services Tax?
(a) 22
(b) 15
(c) 20
(d) 10
(e) 18

S5. Ans.(e)
Sol. The government has set up 18 sectoral groups, comprising senior members from the Centre and the States, to ensure the smooth rollout of the Goods and Services Tax. The 18 groups pertain to sectors such as banking and insurance, textiles, exports, information technology, transport, and oil and gas.

Q6. Which of the following country/countries has/have become full members of the Shanghai Cooperation Organization (SCO)?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Sri Lanka
(d) Both (a) and (b)
(e) Both (a) and (c)

S6. Ans.(d)
Sol. India and Pakistan became full members of the Shanghai Cooperation Organization (SCO), the first-ever expansion of the China-dominated security grouping after 2001. With the inclusion of India and Pakistan, SCO now represents over 40% of world population and nearly 20% of the global GDP.

Q7. 2017 Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit was based on the theme _______________.
(a) Sustainable Development
(b) Securing the Future
(c) Future Energy
(d) Better Future
(e) Together we can

S7. Ans.(c)
Sol. 2017 Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit was based on the theme “Future Energy” at Astana, Kazakhstan. The Member countries of the SCO are China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, and Uzbekistan. Pakistan and India has recently joined the Organization.

Q8. Which of the following bank has inked pact with the state-owned general insurer The New India Assurance Company Ltd to sell policies through its branches?
(a) ICICI Bank
(b) Canara Bank
(c) IDBI Bank
(d) UCO Bank
(e) Union Bank

S8. Ans.(b)
Sol. Canara Bank has inked pact with the state-owned general insurer The New India Assurance Company Ltd. to sell policies through its branches. The pact allows Canara Bank to offer non-life insurance products to its customers across metros and tier II and III cities through the bank’s extensive network of over 6,000 branches.

Q9. Which of the following Tech-Giant has signed an agreement to acquire Israel startup Hexadite for protection against cyber-attacks?
(a) Microsoft
(b) Google
(c) TCS
(d) WIPRO
(e) Apple

S9. Ans.(a)
Sol. Ransomware attacks have prompted Microsoft to sign an agreement to acquire Hexadite. This deal cost $100 million. Hexadite is an Israeli startup that uses Artificial Intelligence to identify and protect against cyber-attacks.

Q10. MehrunnisaDalwai passed away recently at the age of 87. She was famous ______________.
(a) Social Activist
(b) Author
(c) Classical Singer
(d) Kathak Dancer
(e) Both (a) and (b)

S10. Ans.(e)
Sol. MehrunnisaDalwai, a noted social activist and author, and the wife of one of modern Maharashtra’s most remarkable and formidable social reformers, Hamid Dalwai, passed away. She was 87.
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di TULISKAN.com

0 comments:

Post a Comment

thank you

Popular Posts

Blog Archive