Blogroll

Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 10th June 2017

 Current Affairs Questions for BANK EXAMS

Q1. Wedding ceremonies in which of the following state are all set to become ‘green’, with the state government coming out with a green protocol to make auspicious occasions more nature-friendly?
(a) Assam
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra
(e) Meghalaya
S1. Ans.(b)
Sol. Wedding ceremonies in Kerala are all set to become ‘green’, with the state government coming out with a green protocol to make auspicious occasions more nature-friendly. With the implementation of the protocol, plastic and other non-biodegradable articles including disposable glasses and plates and thermocol decorations will be kept at bay from marriage functions.


Q2. Name the Indian tennis ace who along with Canadian partner Gabriela Dabrowski won the French Open mixed doubles title in Paris, France.
(a) Leander Paes
(b) Mahesh Bhupati
(c) Yuki Bhambri
(d) RohanBopanna
(e) RamkumarRamnathan
S2. Ans.(d)
Sol. Indian tennis ace RohanBopanna and Canadian partner Gabriela Dabrowski produced a fighting performance to beat their German-Colombian opponents Anna-Lena Groenefeld and Robert Farah in the final to clinch their maiden French Open mixed doubles title in Paris, France.

Q3. Which of the following state Government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Union Civil Aviation Ministry for the implementation of the UDAAN scheme in the state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
(e) Telangana
S3. Ans.(c)
Sol. The Government of Tamil Nadu has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Union Civil Aviation Ministry for the implementation of the UDAAN scheme in the state. The MoU has been signed at the Secretariat in Fort St George, Chennai, by the officials in presence of chief minister Edappadi K Palaniswami and the Airports Authority of India Chairman GuruprasadMohapatra.

Q4. The second National Health Editors’ Conference on Yoga has begun recently in __________.
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Chandigarh
(d) Chennai
(e) Gandhinagar
S4. Ans.(a)
Sol. The second National Health Editors’ Conference on Yoga has begun in New Delhi. The conference aimed at giving insight to the journalists about the scientific aspects of yoga and its benefits for health. The theme of the conference is 'Yoga for Health and Harmony'. Eminent experts of yoga and modern medicine present highlights from recent research work on aspects of yoga.

Q5. India signed the OECD (Organization for Economic Co-operation and Development) multilateral convention that aims to check cross-border tax evasion by multinational companies. OECD is headquartered in ________________.
(a) London, UK
(b) New York, USA
(c) Geneva, Switzerland
(d) Paris, France
(e) Washington D.C., USA
S5. Ans.(d)
Sol. India signed the OECD (Organization for Economic Co-operation and Development) multilateral convention that aims to check cross-border tax evasion by multinational companies. Union Finance Minister ArunJaitley signed the multilateral convention in Paris, France to implement tax treaty- related measures to prevent base erosion and profit shifting. OECD Headquarters in Paris, France.

Q6. Name the Indian American Astronaut whon has become the first Indian American after KalpanaChawla to be chosen by NASA for one of its missions at NASA’s Johnson Space Center in Houston.
(a) Rakesh Sharma
(b) Ravish Malhotra
(c) Raja Chari
(d) Kalpak Jain
(e) None of the given option is true
S6. Ans.(c)
Sol. NASA has chosen 12 new astronauts, including an Indian American named Raja Chari, from a record number of over 18,000 applicants, who will be trained for missions into Earth orbit and to deep space. Lt. Col. Raja Chari is the first Indian American after KalpanaChawla to be chosen by NASA for one of its missions at NASA’s Johnson Space Center in Houston. This is the largest group NASA has selected in almost two decades.

Q7. Name the initiative that Health Ministry has recently launched to promote skill development in the health sector.
(a) Healthy India, Better India
(b) Healthy India, Skilled India
(c) Safer India
(d) None of the given theme is true
(e) Skill for Life, Save a Life
S7. Ans.(e)
Sol. Shri J P Nadda has launched 'Skill for Life, Save a Life' initiative to promote skill development in the health sector. ‘Skills for Life, Save a Life’ Initiative’ aims to upscale the quantity and quality of trained professionals in the healthcare system.

Q8. Name the Indian player who is the sole sportsperson from the country to feature in the world’s 100 highest paid athletes in the latest Forbes list.
(a) M S Dhoni
(b) ViratKohli
(c) Yuvraj Singh
(d) Sachin Tendulkar
(e) SaniaMirza
S8. Ans.(b)
Sol. Indian cricket team captain ViratKohli is the sole sportsperson from the country to feature in the world’s 100 highest paid athletes in the latest Forbes list topped by soccer star Cristiano Ronaldo.

Q9.  In the world’s 100 highest paid athletes in the latest Forbes list name the only female athlete to make the cut this year.
(a) Martina Hingis
(b) Maria Sharapova
(c) Carolina Marin
(d) Serena Williams
(e) P V Sindhu
S9. Ans.(d)
Sol. In the world’s 100 highest paid athletes in the latest Forbes list topped by soccer star Cristiano Ronaldo, tennis star Serena Williams, who comes in at the 51 spot with $ 27 million is the lone female athlete to make the cut this year.

Q10. Lakshmi Vilas Bank (LVB) has recently appointed B K Manjunath as a part-time chairman for three years. The Head office of LVB is in ______________.
(a) Chennai
(b) Bengaluru
(c) Mangalore
(d) Mumbai
(e) Jaipur
S10. Ans.(a)
Sol. Lakshmi Vilas Bank (LVB) has appointed B K Manjunath as a part-time chairman for three years. The Head office of LVB is in Chennai, Tamil Nadu.

Q11. Name the Lender that has become the first to introduce biodegradable cards in the country.
(a) HDFC Bank
(b) SBI
(c) Axis Bank
(d) ICICI Bank
(e) Punjab National Bank
S11. Ans.(c)
Sol. Axis Bank Ltd has announced biodegradable prepaid gift cards on the occasion of World Environment Day (05th June). With this, the bank has become the first to introduce biodegradable cards in the country.

Q12. Name the Indian tennis Player who lifted the ITF (International Tennis Federation) men’s Futures tennis title recently in Singapore.
(a) RohanBopanna
(b) RamkumarRamanathan
(c) Mahesh Bhupathi
(d) Yuki Bhambri
(e) Leander Paes
S12. Ans.(b)
Sol. India’s RamkumarRamanathan lifted the ITF (International Tennis Federation) men’s Futures tennis title after outplaying Raymond Sarmiento of the USA in straight sets in Singapore.

Q13. Miguel D'EscotoBrockmann passed away recently. He was ____________.
(a) Former Foreign Minister of Nicaragua
(b) Former President of WHO
(c) Former President of ADB
(d) Both (a) and (e)
(e) Former President of the UN General Assembly
S13. Ans.(d)
Sol. Miguel D'EscotoBrockmann, former Foreign Minister of Nicaragua and former President of the UN General Assembly, passed away on 8 June 2017. He was 84.

Q14. According to a circular issued by the Reserve Bank of India, the maximum validity of pre-paid gift instruments is ___________.
(a) 5 years
(b) 4 years
(c) 2 years
(d) 3 years
(e) 6 years
S14. Ans.(d)
Sol. According to a circular issued by the Reserve Bank of India on 1 July 2014, the maximum validity of pre-paid gift instruments is three years.

Q15. Lakshmi Vilas Bank was founded ______________.
(a) 1955
(b) 1945
(c) 1926
(d) 1934
(e) 1914
S15. Ans.(c)
Sol. Lakshmi Vilas Bank was founded in 1926 by a group of seven progressive businessmen of Karur under the leadership of Shri V.S.N. Ramalinga Chettiar.
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di TULISKAN.com

0 comments:

Post a Comment

thank you

Popular Posts

Blog Archive