Tuesday, 20 June 2017

Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 20th June 2017

Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 20th June 2017


Q1. The China-led Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved the membership of a few countries at its second annual meeting of Governors in South Korea. Which of the following country in not among them?
1. Argentina
2. Madagascar
3. Tonga
4. Oman
5. Azerbaijan
(a) Only 4
(b) Both 1 and 3
(c) Both 4 and 5
(d) Both 2 and 4
(e) Only 5
S1. Ans.(c)
Sol. The China-led Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved the membership of Argentina, Madagascar, and Tonga at its second annual meeting of Governors. The AIIB’s Board of Governors adopted resolutions approving the three applicants to join the bank at the second annual meeting, which kicked off earlier in the day in South Korea’s southern resort island of Jeju.
Q2. Who is the current President of AIIB?
(a) Peter Thomsona
(b) Jin Liqun
(c) Son Ki Mang
(d) Aung Su Ban
(e) None of the given options is true
S2. Ans.(b)
Sol. Mr Jin Liqun is the President of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). It is Headquartered in Beijing, China.
Q3. The government has set up a GST facilitation cell in Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) to facilitate the rollout of Goods and Services Tax. The cell is headed by _______________.
(a) Zeeshan Siddiqui
(b) Susheel Sindey
(c) Aringam Chakraborty
(d) Sudhansu Sekhar Das
(e) Kapil Manohar
S3. Ans.(d)
Sol. The government has set up a GST facilitation cell in Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) to facilitate the rollout of Goods and Services Tax. The cell is headed by Economic Advisor SudhansuSekhar Das.
Q4. Under which Ministry of the Government of India Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) comes?
(a) Ministry Of Commerce & Industry
(b) Ministry of Industry, Trade and Cooperatives
(c) Ministry Of Trade & Industry
(d) Ministry of Commerce
(e) None of the given options is true
S4. Ans.(a)
Sol. DIPP comes under the Government of India- Ministry of Commerce & Industry. Smt. NirmalaSitharaman is the Minister of State for Commerce and Industry (Independent Charge). The Department of Industrial Policy & Promotion was established in 1995 and has been reconstituted in the year 2000.
Q5. Name the badminton player who has recently lifted the Indonesia Open Super Series badminton title.
(a) Saina Nehwal
(b) Kazumasa Sakai
(c) Prannoy Kumar
(d) Pullela Gopichand
(e) Kidambi Srikanth
S5. Ans.(e)
Sol. India’s Kidambi Srikanth has lifted the Indonesia Open Super Series badminton title by defeating Japanese qualifier Kazumasa Sakai in straight games 21-11, 21-19 in the Men’s Singles final at Jakarta, Indonesia.

Q6. Ahead of the third UN International Day of Yoga, which of the following country will organise second biggest yoga day celebration in the world after India?
(a) Japan
(b) China
(c) Canada
(d) Sri Lanka
(e) Bangladesh
S6. Ans.(b)
Sol. In China, ahead of the third UN International Day of Yoga, thousands of Chinese would participate in scores of events organised across the country. As per the official report, it will the second biggest yoga day celebration in the world after India. The Indian Embassy in Beijing besides Indian Consulates in Shanghai and Guangzhou are also organising dozens of events commemorating the events featuring Chinese officials.
Q7. The Board of Governors of the AIIB announced that the Bank’s third Annual Meeting of the Board of Governors will be held in ____________ in June 2018.
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Bengaluru
(d) Mumbai
(e) Pun
S7. Ans.(d)

Sol. The Board of Governors of the AIIB announced that the Bank’s third Annual Meeting of the Board of Governors will be held in Mumbai, India in June 2018. India is the Bank’s second largest shareholder (China is the 1st) and is becoming an increasingly important geography for AIIB investments.
Q8. The Reserve Bank of India has recently initiated prompt corrective action (PCA) on Bank of Maharashtra placing a restriction on the banking activities. Who is the Managing Director & CEO of Bank of Maharashtra?
(a) R. P. Marathe
(b) Jatinder Bir Singh
(c) Arun Tiwari
(d) C. VR. Rajendran
(e) Aditya Puri
S8. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India has initiated prompt corrective action (PCA) on Bank of Maharashtra placing a restriction on the banking activities. This RBI has said that the action is taken on the bank in view of the high level of bad loans.

Q9. Which one of the following place in India is the most expensive prime office market and the ninth most expensive office market in the world, according to the bi-annual Global Prime Office Occupancy Costs survey of US-based CBRE?
(a) NRM BandraKurla
(b) Juhu
(c) Connaught Place
(d) CIDCO Navi Mumbai
(e) Chembur
S9. Ans.(c)
Sol. Connaught Place in the national capital is the most expensive prime office market in India and the ninth most expensive office market in the world, with an occupancy cost of $153.89 per square feet, according to the bi-annual Global Prime Office Occupancy Costs survey of US-based CBRE.

Q10. Actor Sam Beazley has passed away recently. He worked in which one of the following famous movie?
(a) Avengers
(b) Harry Potter
(c) Titanic
(d) Avatar
(e) Narnia

S10. Ans.(b)
Sol. Actor Sam Beazley, who played Professor Everard in Harry Potter and the Order of the Phoenix, has passed away at the age of 101.

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *