Blogroll

Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 19th June 2017

Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 19th June 2017

Q1. Stepping up its fight against tax evasion, the Centre has made it mandatory to quote the Aadhaar number for opening bank accounts and for transactions exceeding.......?
(a) Rs.1, 00,000
(b) Rs.10, 000
(c) Rs.75, 000
(d) Rs.50, 000
(e) Rs.25, 000

S1. Ana.(d)
Sol. Stepping up its fight against tax evasion, the Centre has made it mandatory to quote the Aadhaar number for opening bank accounts and for transactions exceeding Rs.50,000. With the amendments to the Prevention of Money Laundering (Maintenance of Records) Rules, 2005 notified earlier this month, banks will have to demand both Aadhaar and the Permanent Account Number (PAN) for verification of identity, starting June 1.


Q2. Helmut Kohl was passed away recently. He was from-
(a) France
(b) USA
(c) Canada
(d) Japan
(e) Germany

S2. Ana.(e)
Sol. Former German Chancellor, Helmut Kohl, died at his house in Ludwigshafen, in the western state of Germany. He was 87.  Mr. Kohl, who led the centre-right Christian Democrats, was the longest-serving German chancellor of the 20th Century. As Germany's leader for 16 years, Kohl was remembered for reuniting the country and for making a huge political and economic contribution to Europe's integration.

Q3. The country's competition watchdog commonly known as CCI has imposed a penalty of how much amount on Korean carmaker Hyundai Motor India for anticompetitive conduct?
(a) Rs 87 crore
(b) Rs 501 crore
(c) Rs 133 crore
(d) Rs 102 crore
(e) Rs 15 crore

S3. Ana.(a)
Sol. The country's competition watchdog has imposed a penalty of Rs 87 crore on Korean carmaker Hyundai Motor India for anticompetitive conduct. According to the Competition Commission of India (CCI), the carmaker imposed arrangements upon its dealers that resulted in resale price maintenance — a deal not to sell a product below a specified price — in the sale of passenger cars manufactured by it. 

Q4. Name the singer and pop culture lightning rod, who has became the first person to reach 100 million followers on Twitter, making her/his the most-followed person on the platform?
(a) Justin Bieber
(b) Robert Pattinson
(c) Katy Perry
(d) Tom Cruise
(e) Kristen Stewart

S4. Ana.(c)
Sol. Katy Perry just keeps soaring in popularity. The Witness singer and pop culture lightning rod became the first person to reach 100 million followers on Twitter, making her the most-followed person on the platform, Twitter reports. Perry joined Twitter back in 2009, making her something of an early adopter as a celebrity. 

Q5. Which among the following Metro is the first public transport system to reserve jobs for members of the third sex and it will be manned mainly by women a self-help group?
(a) Jaipur Metro
(b) Kochi Metro
(c) Delhi Metro
(d) Bengaluru Metro
(e) Kolkata Metro

S5. Ana.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the Kochi Metro. He took a ride on the Metro from Palarivattom station to Pathadippalam station. Kerala Governor P Sathasivam, Chief Minister Pinarayi Vijayan, Union Urban Development Minister M Venkaiah Naidu and E Sreedharan is popularly known as Metro man also travelled with Mr Modi. Kochi Metro is the first public transport system to reserve jobs for members of the third sex and it will be manned mainly by women a self-help group.

Q6. What is the tagline of Aadhaar?
(a) UIDAI Parivaar, Aapka Parivaar
(b) Mera Aadhaar, Meri Pehchan
(c) Aadhar Ek, Khushiyan Anek
(d) Mera Khata, Bhagya Vidhaata
(e) Aam Aadmi, Ka Aadhikar

S6. Ana.(b)
Sol. The present tagline of Aadhaar is 'Mera Aadhaar, Meri Pehchan. The tagline of Aadhaar - 'Aam Aadmi Ka Aadhikar' has been changed to 'Mera Aadhaar, Meri Pehchan'.

Q7. Who is the present Chairperson of Competition Commission of India (CCI)?
(a) Neeru Chadha
(b) Ramanathan Ramanan
(c) J Satyanarayana
(d) Nandan Nilekani
(e) Devender Kumar Sikri

S7. Ana.(e)
Sol. Devender Kumar Sikri is the present Chairperson of Competition Commission of India (CCI). Competition Commission of India (CCI) has been established by the Central Government with effect from 14th October 2003.

Q8. External Affairs Minister has inaugurated __________ for young overseas Indians in New Delhi. 
(a) Ek Bharat Anek Sanskriti (EBAS)
(b) Bharat Ko Jaano (BKJ)
(c) Know India Programme (KIP)
(d) Young India Campaign (YIC)
(e) None of the given options is true

S8. Ana.(c)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj has inaugurated Know India Programme (KIP) for young overseas Indians at a function in New Delhi. This programme is aimed at promoting awareness on different facets of life in India and the progress made by the country in various fields such as economic and education. The Know India Programme is a three-week orientation programme for the Indian diaspora. It provides a unique forum for students and young professionals of Indian origin to visit India, share their views, expectations and experiences and develop closer bonds with the contemporary India.

Q9. Name the former Chief Justice of India, who was considered a pioneer of judicial activism in the country for introducing the concept of Public Interest Litigations (PILs) was passed away in New Delhi after the brief illness? 
(a) Anil Madhav Dave
(b) Reema Lagoo
(c) Mehrunnisa Dalwai
(d) PN Bhagwati
(e) C Narayana Reddy

S9. Ana.(d)
Sol. Former Chief Justice of India PN Bhagwati, considered a pioneer of judicial activism in the country for introducing the concept of Public Interest Litigations (PILs) was passed away in New Delhi after the brief illness. 

Q10. Which among the following public sector banks has entered into a tie-up with Tirumala Milk Products, a South- based company which was acquired by Groupe Lactalis in 2014, to provide loans to dairy farmers who supply milk to the latter?
(a) State Bank of India
(b) Bank of Baroda
(c) Central Bank of India
(d) Indian Overseas Bank
(e) Punjab National Bank

S10. Ana.(a)
Sol. State Bank of India has entered into a tie-up with Tirumala Milk Products, a South- based company which was acquired by Groupe Lactalis in 2014, to provide loans to dairy farmers who supply milk to the latter. France-based Groupe Lactalis, which also acquired Indore-based Anik Dairy in 2016, wants to double the number of dairy farmers under its fold to three lakh and ramp up the amount of milk it procures daily to 25 lakh litres by 2020 from 14 lakh litres now.

Q11. Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has now introduced __________ which involves a complete digital enrolment process.
(a) APY@eNPS
(b) EPFO@eNPS
(c) PMJDY@eNPS
(d) KVP@eNPS
(e) PMMY@eNPS

S11. Ana.(a)
Sol. Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has now introduced “APY@eNPS” which involves a complete digital enrolment process. This is the latest in the series of various initiatives taken by PFRDA for expansion of outreach of Atal Pension Yojana (APY), to give the additional push to cover the as yet unreached population with greater ease. PFRDA has conducted meetings with Banks and Dept of Post at Kolkata, Bengaluru & Mumbai respectively for the earliest roll out of the facility call.

Q12. The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) has suspended the flying licence of Air Carnival, which has not operated a single flight since early April. Air Carnival is based in-
(a) Nagpur
(b) Coimbatore
(c) New Delhi
(d) Patna
(e) Kochi

S12. Ana.(b)
Sol. The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) has suspended the flying licence of Coimbatore-based carrier Air Carnival, which has not operated a single flight since early April. With this, Air Carnival has become the third regional carrier, after Air Pegasus and Air Costa, whose air operator permit has been suspended by DGCA in the last eight months.

Q13. Who is Shushma Swaraj?
(a) Union Minister for Human Resource Development
(b) Union Minister for Civil Aviation
(c) Union Minister of External Affairs of India
(d) Union Minister of Women and Child Development
(e) Union Minister of Food Processing Industries

S13. Ana.(c)
Sol. Sushma Swaraj is an Indian politician, former Supreme Court lawyer and the current Minister of External Affairs of India, in office since 26 May 2014.

Q14. The Atal Pension Yojana (APY) was launched by the Prime Minister of India on 9th May 2015 and became operational from 1st June 2015. APY is available for all citizens of India in the age group of-
(a) 18-20 years
(b) 18-60 years
(c) 18-50 years
(d) 18-40 years
(e) 18-30 years

S14. Ana.(d)
Sol. The Atal Pension Yojana (APY) was launched by the Prime Minister of India on 9th May 2015 and became operational from 1st June 2015. APY is available for all citizens of India in the age group of 18-40 years. Under the APY, the subscribers would receive a minimum guaranteed pension of Rs. 1000 per month, Rs. 2000 per month, Rs. 3000 per month, Rs. 4000 per month, Rs. 5000 per month, at the age of 60 years, depending on their contributions, which itself would vary on the age of joining the APY.

Q15. UIDAI is a statutory authority established under the provisions of the Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Act, 2016 (“Aadhaar Act 2016”) on 12 July 2016 by the Government of India, under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY). What is the meaning of "U" in UIDAI?
(a) Unicode
(b) Universal
(c) Umbrella
(d) Useful
(e) Unique

S15. Ana.(e)
Sol. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) is a statutory authority established under the provisions of the Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Act, 2016 (“Aadhaar Act 2016”) on 12 July 2016 by the Government of India, under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY). UIDAI was created with the objective to issue Unique Identification numbers (UID), named as "Aadhaar", to all residents of India that is (a) robust enough to eliminate duplicate and fake identities, and (b) can be verified and authenticated in an easy, cost-effective way. The first UID number was issued on 29 September 2010 to a resident of Nandurbar, Maharashtra. The Authority has so far issued more than 111 crore Aadhaar numbers to the residents of India.
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di TULISKAN.com

0 comments:

Post a Comment

thank you

Popular Posts

Blog Archive