Saturday, 17 June 2017

Current Affairs for NICL AO Mains 2017

Current Affairs for NICL AO Mains 2017

Q1. The government of India has recently set up a high-level task force to compute timely data on employment in the country, a move that will go a long way to help government frame policies and take steps that can create jobs in the country. The task force has been created under the chairmanship of _____________.
Answer: Arvind Panagariya

Q2. Markets regulator Stock Exchange board of India (SEBI) allowed investors to buy mutual fund schemes for up to _____________ through digital wallets.
Answer: Rs 50,000

Q3. India achieved a major technological breakthrough by successfully carrying out nuclear tests at Pokhran, Rajasthan. Technology Development Board, Ministry of Science and Technology has celebrated National Technology Day on _____________.
Answer: 11th May


Q4. Lake Baikal, the world’s oldest and deepest freshwater lake is situated in which country?
Answer: Russia

Q5. Who is the present Chairman of Dena Bank?
Answer: Ashwani Kumar

Q6. Name the company that has recently became the first US Company to top the $800 billion mark in market capitalization slightly more than two years after it crossed the $700 billion thresholds.
Answer: Apple Inc.

Q7. Name the Retd. Justice of India who was recently elected as the head of International Federation of Association Football governance committee at the 67th Congress in Bahrain.
Answer: Mukul Mudgal

Q8. Union Minister of Road Transport and Highways Nitin Gadkari launched the National Highways Authority of India (NHAI) Masala Bond at _______________.
Answer: London Stock Exchange, UK

Q9. In 2017, United Nations International Day of Vesak will be hosted by Sri Lanka under the theme-
Answer: Buddhist Teachings for Social Justice and Sustainable World Peace

Q10. Which city has been named as the world’s most affordable tech city in the new Savills Tech Cities Index 2017?
Answer: Bengaluru

Q11. The Election Commission of India has added feather to its cap with the launch of National Contact Centre with a toll-free No. Who is the current Chief Election Commissioner of India?
Answer: Nasim Zaidi

Q12. Name the state that has become first state to introduce a logo for identifying vehicles driven by persons with hearing impairment.
Answer: Telangana

Q13. Which state will host biggest ever International Yoga Day event on the 21st of June?
Answer: Gujarat

Q14. Name the current joint secretary in the Prime Minister’s Office who has been appointed as the next ambassador to France.
Answer: Vinay Mohan Kwatra

Q15. Name the famous actor who has been appointed by the World Health Organization as its Goodwill Ambassador for Hepatitis in South-East Asia Region to spread awareness about the disease.
Answer: Amitabh Bachchan

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *