Wednesday, 7 June 2017

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM PRACTICE TEST 2017

Q1. India-Malaysia has recently signed seven agreements including air services agreement and MoUs in education and sports. What is the capital of Malaysia?
(a) Penang
(b) Selangor
(c) Kuala Lumpur
(d) Malaysian City
(e) Mallacca

S1. Ans.(c)
Sol. India-Malaysia have recently signed seven agreements including air services agreement and MoUs in education and sports. Kuala Lumpur is the capital of Malaysia.

Q2. Name the state that has become the 27th State to join the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY).
(a) Himachal Pradesh
(b) Mizoram
(c) Tripura
(d) Kerala
(e) Arunachal Pradesh

S2. Ans.(b)
Sol. Mizoram has become the 27th State to join the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY).

Q3. Name the person who has been recently appointed as the new Chief Justice of the Madras High Court.
(a) Kumari Bhatnagar
(b) Jaya Biswas
(c) Neelam Sulema
(d) Indira Banerjee
(e) Sulekha Subrato

S3. Ans.(d)
Sol. Justice Indira Banerjee, a sitting judge of the Delhi High Court, has been appointed as the new Chief Justice of the Madras High Court.

Q4. The Government has recently launched a comprehensive scheme for power loom sector development at over 45 locations in the country. What is the name of that scheme?
(a) PowerTex India
(b) Loompower India
(c) TextilePower India
(d) Powerloom India
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. The Government has launched PowerTex India, a comprehensive scheme for power loom sector development, simultaneously at over 45 locations in the country.

Q5. The first Board of Governors meeting of the BRICS New Development Bank was held in ____________ on July 7, 2015 where the Bank formally came into existence as a legal entity. 
(a) Brazil
(b) Russia
(c) South Africa
(d) India
(e) China

S5. Ans.(b)
Sol. The inaugural meeting of the Board of Governors of the NDB was chaired by Russia and held on the eve of the Ufa Summit on 7 July 2015, when the Bank formally came into existence as a legal entity.



Q6. The New Development Bank (NDB) aims to mobilize resources for development projects in BRICS, emerging economies and developing countries. Where is the headquartered of NDB?
(a) Durban, South Africa
(b) Brasilia, Brazil
(c) Moscow, Russia
(d) Shanghai, China
(e) New Delhi, India

S6. Ans.(d)
Sol. Shanghai, China is the headquartered of New Development Bank (NDB).

Q7. With an initial funding of $912.7 million, International Development Association (IDA) was launched on-
(a) 24th September 1960
(b) 17th December 1920
(c) 22nd November 1959
(d) 23rd May 1919
(e) 15th October 1945

S7. Ans.(a)
Sol. With an initial funding of $912.7 million, IDA was launched on September 24, 1960 with 15 signatory countries - Australia, Canada, China, Germany, India, Italy, Malaysia, Norway, Pakistan, Sudan, Sweden, Thailand, United Kingdom, United States, and Vietnam.

Q8. NIBM was established in ____________________ by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management.
(a) 1982
(b) 1949
(c) 1921
(d) 1934
(e) 1969

S8. Ans.(e)
Sol. National Institute of Bank Management (NIBM) was established in 1969 by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management.

Q9. What is the amount that has allocated for infrastructure development in 2017-18?
(a) Rs.1,05,340 crores
(b) Rs.9,96,130 crores
(c) Rs.7,10,118 crores
(d) Rs.4,96,170 crores
(e) Rs.3,96,135 crores

S9. Ans.(e)
Sol. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Shri Arun Jaitley while presenting the General Budget 2017-18 in Parliament has informed that the total allocation for infrastructure development in 2017-18 stands at Rs. 3,96,135 crores. In the road sector, the Budget allocation has been stepped up for Highways from Rs. 57,976 crores in BE 2016-17 to Rs. 64,900 crores in 2017-18. Further, 2,000 kms of coastal connectivity roads have been identified for construction and development to facilitate better connectivity with ports and remote villages.

Q10. The total resources which is being transferred to the States and the Union Territories with Legislatures in 2017-18 is?
(a) Rs. 8.27 lakh crores
(b) Rs. 1.23 lakh crores
(c) Rs. 5.70 lakh crores
(d) Rs. 4.11 lakh crores
(e) Rs. 6.23 lakh crores

S10. Ans.(d)
Sol. The total resources being transferred to the States and the Union Territories with Legislatures is Rs. 4.11 lakh crores in 2017-18, as against Rs.3.60 lakh crores in 2016-17.


Q11. Name the person who has been appointed as the Ambassador and Permanent Representative of India to the United Nations Offices in Geneva, Switzerland.
(a) Sandeep Jajodia
(b) B P Kanugo
(c) Sumit Kumar Rao
(d) Amit Gupta
(e) Rajiv Kumar Chander

S11. Ans.(e)
Sol. Rajiv Kumar Chander has been appointed as the Ambassador and Permanent Representative of India to the United Nations Offices in Geneva.

Q12. The Madhya Pradesh government has launched an app named ____________ to provide various municipal services online.
(a) MP i-Seva
(b) MP e-Safai
(c) MP i-Safai
(d) MP e-nagarpalika
(e) MP e-Cleaning

S12. Ans.(d)
Sol. The Madhya Pradesh government has launched an app named ‘MP e-nagarpalika’ to provide various municipal services online.

Q13. Which of the following Indian Universities has topped the list of country's official higher education rankings, recently announced by the HRD Ministry?
(a) Banaras Hindu University
(b) Jawaharlal Nehru University
(c) IISc-Bengaluru
(d) Delhi University
(e) Aligarh University


S13. Ans.(c)
Sol. IISc- Bengaluru has topped the list of best universities of country's official higher education rankings, recently announced by the HRD Ministry.

Q14. Bandipur National Park, an 874-sq.-km forested reserve in the southern Indian state of-
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Telangana
(e) Andhra Pradesh

S14. Ans.(c)
Sol. Located amidst the picturesque surroundings of the towering Western Ghat Mountains on the Mysore-Ooty highway in Karnataka, Bandipur National Park covers an area of about 874.2 sq km. Together with Mudumalai Wildlife Sanctuary in Tamil Nadu, Wayanad Wildlife Sanctuary in Kerala and Nagarhole National Park in the North, it creates the India's biggest biosphere reserve popularly known as the 'Nilgiri Biosphere Reserve'.

Q15. Hillary Rodham Clinton is famous of which of the following field?
(a) Cinema
(b) Politics
(c) Sports
(d) Art & Culture
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(b)
Sol. Hillary Diane Rodham Clinton is an American politician who was the 67th United States Secretary of State from 2009 to 2013, U.S. Senator from New York from 2001 to 2009, First Lady of the United States from 1993 to 2001, and the Democratic Party's nominee for President of the United States in the 2016 election.

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *