Blogroll

BANKING AWARNESS FOR BANK EXAM 2017

BANKING AWARNESS



Q1. A centralised database with online connectivity to branches and Internet as well as ATM Network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as_________
(a) Investment Baking
(b) Mobile Banking
(c) Specialised Banking
(d) Core Banking Solution
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Core Banking Solution (CBS) is networking of branches, which enables Customers to operate their accounts, and avail banking services from any branch of the Bank on CBS network.


Q2. Which of the following is the purpose of introducing “Know Your Customer” norms by the banks?
(a) Identifying people who do not pay Income Tax
(b) To bring more and more people under the banking net
(c) To ensure that the money deposited in banks has come from genuine sources
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(c)
Sol. Know your customer (KYC) is an important step developed globally to prevent identity theft, financial fraud, money laundering and terrorist financing.

Q3. Security Printing and Minting Corporation of India (SPMCIL) Limited was incorporated under the Companies Act, 1956 with its corporate office at-
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Bangalore
(d) New Delhi
(e) Nasik

S3. Ans.(d)
Sol. Security Printing and Minting Corporation of India (SPMCIL) Limitedis an Indian government-owned corporation that engages in the production of bank notes, coins, non–judicial stamps, postage stamps, and other government related documents for India. It was formed in 2006 as the result of corporatisation of security presses and mints functioning under the India Ministry of Finance. It contains nine units, which include four presses, four mints, and a paper mill. Corporate office of SPMCIL is at Janpath in New Delhi.

Q4. Security Paper Mill (SPM) was formally inaugurated and dedicated to the nation on the 9th March, __________ by the then Deputy Prime Minister, Shri Morarji Desai.
(a) 1956
(b) 1968
(c) 1949
(d) 1962
(e) 1971

S4. Ans.(b)
Sol. Security Paper Mill was established in 1968 at Hoshangabad, Madhya Pradesh. It produces papers for banknotes and non–judicial stamps.

Q5. What is Gross Domestic Product (GDP)?
(a) It is the market value of all final goods and services made in the country.
(b) It is the Cost production of all final goods and services made in the country.
(c) It is the Cost services of all final goods and services made in the country.
(d) It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year.
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Gross domestic product (GDP) is the monetary value of all the finished goods and services produced within a country's borders in a specific time period.

Q6. Security Paper Mill (SPM) located at-
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Bangaluru
(d) Hoshangabad
(e) New Delhi

S6. Ans.(d)
Sol. Security Paper Mill was established in 1968 at Hoshangabad, Madhya Pradesh.

Q7. What is the meaning of Mixed economy?
(a) Co-existence of small and large industries
(b) Co-existence of public and private industries
(c) Co-existence of the rich and poor
(d) Promoting both agriculture and industries in the economy
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. All modern economies are mixed where the means of production are shared between the private and public sectors.

Q8. Security Printing and Minting Corporation of India Limited (SPMCIL) was formed after corporatisation of nine units including four mints, four presses and one paper mill which were earlier functioning under the Ministry of Finance. The Company was incorporated on-
(a) 13th January 2006
(b) 01st April 2002
(c) 18th March 2004
(d) 02nd October 2008
(e) 15th September 1960

S8. Ans.(a)
Sol. Security Printing and Minting Corporation of India Limited (SPMCIL) was formed after corporatisation of nine units including four mints, four presses and one paper mill which were earlier functioning under the Ministry of Finance. The Company was incorporated on 13.01.2006 under the Companies Act, 1956 with its headquarters at 16th Floor, Jawahar Vyapar Bhawan, Janpath, New Delhi. SPMCIL, a Miniratna Category-I CPSE, and wholly owned Schedule ‘A’ Company of Government of India, is engaged in the manufacture of security paper, minting of coins, printing of currency and bank notes, non-judicial stamp papers, postage stamps, travel documents, etc.

Q9. India Infrastructure Finance Company Limited (IIFCL) is a wholly-owned _____________ company set up in 2006.
(a) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
(b) Finance Ministry (FM)
(c) Securities and Exchange Board of India (SEBI) 
(d) Reserve Bank of India (RBI)
(e) Government of India (GOI)

S9. Ans.(e)
Sol. India Infrastructure Finance Company Limited (IIFCL) is a wholly-owned Government of India company set up in 2006 to provide long-term finance to viable infrastructure projects through the Scheme for Financing Viable Infrastructure Projects through a Special Purpose Vehicle called India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL), broadly referred to as SIFTI.

Q10. _________ are the market operations conducted by the RBI with an objective to adjust the rupee liquidity conditions in the market on a durable basis.
(a) Open Market Operations (OMOs)
(b) Capital Market Operations
(c) When Issued Market
(d) All of the Above
(e) Monetary Policy

S10. Ans.(a)
Sol. Open Market Operations (OMO’s) conducted by the RBI by way of sale/ purchase of Government securities to/ from the market. When the RBI feels there is excess liquidity in the market, it resorts to sale of securities thereby sucking out the rupee liquidity. Similarly, when the liquidity conditions are tight, the RBI will buy securities from the market, thereby releasing liquidity into the market.

Q11. Which Act was framed specially to deal with Non Performing Assets(NPA)?
(a) Banking Regulation Act 1949
(b) Foreign Exchange Management Act (FEMA) 1999
(c) Industrial Disputes Act 1947
(d) SARFAESI Act, 2002
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. SARFAESI Act (The Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002) was enacted to regulate securitization and reconstruction of financial assets and enforcement of security interest created in respect of Financial Assets to enable realization of such assets. The SARFAESI Act provides for the manner for enforcement of security interests by a secured creditor without the intervention of a court or tribunal. If any borrower fails to discharge his liability in repayment of any secured debt within 60 days of notice from the date of notice by the secured creditor, the secured creditor is conferred with powers under the SARFAESI Act.

Q12.  In Notice Money Market, the tenor of the transactions is from ________
(a) 2-7 days
(b) 2-14 days
(c) 2-21 days
(d) 2-28 days
(e) 2-90 days

S12. Ans.(b)
Sol. In money market, the amount that is lent for one day is known as “call money” and, if it exceeds one day or two days to 14 days is referred to as “notice money.”

Q13. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non Banking Financial Company (NBFC).

Q14. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?
(a) Commercial Paper
(b) Certificate of Deposit
(c) Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
(d) Call Money
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(d)
Sol. Call money market is a market for uncollateralized lending and borrowing of funds. This market is predominantly overnight and is open for participation only to scheduled commercial banks and the primary dealers.

Q15. ___________ is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets.
(a) RBI
(b) SEBI
(c) IRDAI
(d) FIMMDA
(e) UIDAI

S15. Ans.(d)
Sol. The Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India (FIMMDA), an association of Scheduled Commercial Banks, Public Financial Institutions, Primary Dealers and Insurance Companies was incorporated as a Company under section 25 of the Companies Act,1956 on June 3rd, 1998. FIMMDA is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets. FIMMDA has members representing all major institutional segments of the market. The membership includes Nationalized Banks such as State Bank of India, its associate banks and other nationalized banks; Private sector banks such as ICICI Bank, HDFC Bank, IDBI Bank; Foreign Banks such as Bank of America, ABN Amro, Citibank, Financial institutions such as IDFC, EXIM Bank, NABARD, Insurance Companies like Life Insurance Corporation of India (LIC), ICICI Prudential Life Insurance Company, Birla Sun Life Insurance Company and all Primary Dealers.
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di TULISKAN.com

0 comments:

Post a Comment

thank you

Popular Posts

Blog Archive