Friday, 16 June 2017

Banking Awareness Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam

Banking Awareness Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam


Q1. Fiscal policy is concerned with which of the following?
(a) Public Revenue and Expenditure
(b) Issue of Currency
(c) Export Import
(d) Population Control
(e) Education for all

S1. Ans.(a)
Sol. Fiscal policy is the policy relating to government revenues from taxes and expenditure on various projects. Monetary Policy, on the other hand, is mainly concerned with the flow of money in the economy.

Q2. In which of the following types of banking, there is a direct execution of the transaction between a bank and its consumers?
(a) Retail Banking
(b) Universal Banking
(c) Virtual Banking
(d) Unit Banking
(e) None of the given options is true
S2. Ans.(a)
Sol. Retail banking also known as Consumer Banking is the provision of services by a bank to individual consumers, rather than to companies, corporations or other banks. Services offered include savings and transactional accounts, mortgages, personal loans, debit cards, and credit cards.

Q3. Loans against the security of shares, debentures and bonds should not exceed the limit of Rupees ____________ per individual if the securities are held in physical form. 
(a) two lakhs
(b) five lakhs
(c) ten lakhs
(d) fifteen lakhs
(e) twenty lakhs
S3. Ans.(c)
Sol. Loans against the security of shares, debentures and bonds should not exceed the limit of Rupees ten lakhs per individual if the securities are held in physical form and Rupees twenty lakhs per individual if the securities are held in dematerialised form. Such loans are meant for genuine individual investors, and banks should not support collusive action by a large group of individuals belonging to the same corporate or their inter-connected entities to take multiple loans in order to support particular scrip or stock-broking activities of the connected firms.Such finance should be reckoned as an exposure to capital market.
Q4. In the case of failed ATM transactions, if the amount is not credited to customer’s account within 7 working days from the date of receipt of the complaint. Banks have to pay compensation at the rate of Rs.________ per day.
(a) 150
(b) 200
(c) 100
(d) 10
(e) 50
S4. Ans.(c)
Sol. Effective from July 1, 2011, banks have to pay compensation of Rs. 100/- per day for delays in re-crediting the amount beyond 7 working days from the date of receipt of the complaint about failed ATM transactions. The compensation has to be credited to the account of the customer without any claim being made by the customer. If the complaint is not lodged within 30 days of the transaction, the customer is not entitled to any compensation for delay in resolving his / her complaint.
Q5. Which of the following is known as “Demat” account?
(a) Account in which shares are held in electronic form
(b) Account opened with zero balance
(c) Account allowed to be operated by guardian of minor
(d) Account operated by business correspondents in rural centres.
(e) None of the given options is true
S5. Ans.(a)
Sol. A Dematerialized account (Demat Account) is opened by the investor while registering with an investment broker (or sub-broker). The account in which shares are held in electronic form is known as Dematerialized account.

Q6. The Aadhaar-Enabled Payment Systems (AEPS) is a bank led model that facilitates banking facilities by allowing transactions at Point of Sale through the Business Correspondent (BC) using the Aadhaar authentication number. Aadhaar enabled basic types of banking do not include-
(a) Balance Enquiry
(b) Cash Withdrawal
(c) Online Payment
(d) Cash Deposit
(e) Aadhaar to Aadhaar funds transfer
S6. Ans.(c)
Sol. Services Offered by AEPS-
1. Balance Enquiry
2. Cash Withdrawal
3. Cash Deposit
4. Aadhaar to Aadhaar Fund Transfer
5. Gateway Authentication Services
Q7. Loans against the security of shares, debentures and bonds should not exceed the limit of Rupees _______________ per individual if the securities are held in dematerialised form.
(a) ten lakhs
(b) five lakhs
(c) thirty lakhs
(d) fifty lakhs
(e) twenty lakhs
S7. Ans.(e)
Sol. Loans against the security of shares, debentures and bonds should not exceed the limit of Rupees ten lakhs per individual if the securities are held in physical form and Rupees twenty lakhs per individual if the securities are held in dematerialised form. Such loans are meant for genuine individual investors, and banks should not support collusive action by a large group of individuals belonging to the same corporate or their inter-connected entities to take multiple loans in order to support particular scrip or stock-broking activities of the connected firms.Such finance should be reckoned as an exposure to capital market.
Q8. The process by which the central bank of a country controls the supply of money in the economy by exercising its control over interest rates in order to maintain price stability and achieve high economic growth is known as?
(a) Economic Policy
(b) Monetary Policy
(c) Fiscal Policy
(d) Credit Policy
(e) Budgetary Policy

S8. Ans.(b)
Sol. Monetary Policy is the process by which monetary authority of a country, generally a central bank controls the supply of money in the economy by exercising its control over interest rates in order to maintain price stability and achieve high economic growth. In India, the central monetary authority is the Reserve Bank of India (RBI) is so designed as to maintain the price stability in the economy.
Q9. Who amongst the following is the regulator in the financial system of the country?
(a) CERC
(b) SEBI
(c) CRISIL
(d) TRAN
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. The financial system in India is regulated by independent regulators in the field of banking, insurance, capital market, commodities market, and pension funds. The example of Financial Regulators: RBI, IRDAI, SEBI, PFRDA.
Q10. Bank Holidays are covered by which of the following?
(a) As per the order of the GOI
(b) As per the order of the IBA
(c) Negotiable Instruments Act
(d) RBI Act
(e) Banking Regulation Act 1949
S10. Ans.(c)
Sol. Bank Holidays are declared by Central/State Governments/ Union Territory under the Negotiable Instruments (NI) Act, 1881.
Q11. What is the purpose of KYC in banking?
(a) It is used for customer identification
(b) It is used for increasing the CRR of banks
(c) It is used for money laundering
(d) It is used by the central bank to control liquidity
(e) Both (a) and (c)
S11. Ans.(e)
Sol. Know your customer (KYC) is the process of a business verifying the identity of its clients. Know your customer policies are becoming much more important globally to prevent identity theft, financial fraud, money laundering and terrorist financing.
Q12. Which of the following types of cards is free from credit risk?
(a) Credit card
(b) Debit Card
(c) Prepaid Cards
(d) Charge Cards
(e) Both (c) and (d)

S12. Ans.(b)
Sol. A debit card a safe, convenient, risk-free alternative to cash and has no credit risks attached.
Q13. FATF is an inter-governmental body established in __________ by the Ministers of its Member jurisdictions.  
(a) 1999
(b) 1976
(c) 1982
(d) 1995
(e) 1989
S13. Ans.(e)
Sol. The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body established in 1989 by the Ministers of its Member jurisdictions.  The objectives of the FATF are to set standards and promote effective implementation of legal, regulatory and operational measures for combating money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system.  The FATF is therefore a “policy-making body” which works to generate the necessary political will to bring about national legislative and regulatory reforms in these areas.
Q14. Where is the headquarter of FATF?
(a) New York, USA
(b) Paris, France
(c) Geneva, Switzerland
(d) Italy, Rome
(e) Vienna, Austria

S14. Ans.(b)
Sol. The Financial Action Task Force (on Money Laundering) (FATF), also known by its French name, Groupe d’action financière (GAFI), is an intergovernmental organisation founded in 1989 The FATF Secretariat is housed at the headquarters in Paris, France.
Q15. Headquarters of National Council of Applied Economic Research (NCAER) is located in ______
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Hyderabad
(d) Chennai
(e) Kolkata
S15. Ans.(b)
Sol. National Council of Applied Economic Research or NCAER is a New Delhi-based non-profit think tank of economics.

No comments:

Post a Comment

thank you

Contact Form

Name

Email *

Message *